Flugor och makro

I begynnelsen var det maskrosor

En tidig välsignelse för många olika flugor, myggor, humlor och bin. I väntan på något energirikare duger det gott för såväl tidiga drottninghumlor som små sorgmyggor. Kan dock vara lite trängsel men alla hittar sin plats. Solblomflugor och husflugor samsas och slukar pollen med sina stora tungor.

Solblomfluga, Strömsvattnet 2020-05-25
Husfluga (Thricops semicinereus), Strömsvattnet 2020-05-25

Pollinering, en bisak

Gemensamt för alla är deras bordsskick, som de delar med vindruvetramparna. En förutsättning för spridningen av pollen. Så om man tvättar av sig på rätt blomma fungerar allt som det ska.

Dödskallefluga, Strömstad 2019-08-24
Fältslamfluga, Strömstad 2019-08-24
Flyttblomfluga, Strömstad 2019-07-16

En fantastisk variation av dessa tvåvingar som hela tiden tvingar in en annan i mer eller mindre omöjliga situationer, svårt ljus för att inte tala om ställningar, vinklar och den eviga vinden. Ingen berättar hur knasigt det kan verka sett från någon ”vanlig” fotografs perspektiv. Sedan timmar för att utvärdera, radera, välja ut och beskära tills kanske bara en handfull bilder återstår. Glädjen kommer när man kan börja se alla detaljer som vanligtvis flimrar förbi när man aningslöst vandrar omkring istället för att sitta still och upptäcka alla rörelser. Sen återstår ”bara” artbestämning för amatören . . . . . .

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

9 reaktioner till “Flugor och makro

    1. Ja till och med livsnödvändiga för vår egen överlevnad. Värda att uppmärksamma och försvara. Samtidigt som det är så många olika arter, frustrerande ibland för en gammal skådare.

      Gilla

  1. Fantastiska bilder på viktiga djur i vår miljö!
    Måste erkänna att jag blir nyfiken på dig och på din stora kunskap om naturen.

    Gilla

    1. Tack så mycket. Ja, kunskapen är nog inte så stor men så länge nyfikenheten på allt omkring mig består så bygger man på lite då och då. Men som ”gammal” fältbiolog sedan tonåren finns det ändå en grund att stå på. Sedan finns det oändligt med kunskapskällor idag. Förutom alla specialiserade FB-grupper med fjärilar, spindlar, bärfisar, trollsländor mm har vi den fantastiska artportalen.se med bl.a. artfakta.se där man kan se vad som observeras i landet. Allt ifrån däggdjur och fåglar till insekter, växter och lavar. Många bilder i deras mediabibliotek att titta på, jämföra med ens egna foton och kanske hitta rätt. Även om det inte alltid är det viktigaste att artbestämma så kan det ge oanad inblick i många växters och djurs liv.

      Gillad av 1 person

      1. Kul att läsa – då använder vi samma typ av källor för att stilla vår nyfikenhet och liksom du är även jag gammal fältbiolog … och mulleledare 🙂

        Gillad av 1 person

Lämna en kommentar