Skogsstilleben

En liten fundering på varför jag och många andra som fotograferar ofta fastnar vid detaljer, eller är det kanske bara jag. Ibland känns det som att man inte vill gå förbi den där obetydliga kvisten eller stubben, att den betyder nåt. Den finns där i ett sammanhang, är i sin begynnande spira eller så är ridån på väg ner efter denna vinter. Möjligen är det ett försök att skildra delar av en helhet. För inte kan det väl bara vara så att våra ögon inte klarar av ”röran” i skogen, utan behöver fokusera på en sak i taget. Detaljerna ger ett lugn kan jag känna, både att fota och att begrunda efteråt. Form, färg, ljus och kontrast tilltalar oss olika, huvudsaken att glädjen finns i att skapa bilden. Sedan kan var och en betrakta den utifrån sin egen sinnesro och närvaro.

Samtliga bilder från Bullareskogen utanför Strömstad, 2021-01-03

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

11 reaktioner till “Skogsstilleben

 1. Very interesting captures, Hans, I enjoyed these. I like the ‘jewels’ background with the red leaf. With both middle photos, I see on the right, a side profile of a small animal clutching the tree, and on the left, looks like a deer or stag. The first and last, both catch my curiosity too. 😊

  Gillad av 1 person

 2. En gång i tiden hade jag alltid skissblocket med mig. Det blev riktigt bra tavlor.
  Så började jag fotografera, men när jag sedan tittade på bilderna visste jag inte vad det var för märkvärdigt med dem. Kunde inte begripa vad jag såg 😀

  Gilla

 3. Kan det inte vara så att vi har olika läggning, olika sätt att se. Jag har i min närhet vinterflickan som jag känner igen mig i. Hon ser detaljer på ett sätt som inget annat av mina barn eller barnbarn har gjort, både inne och ute. Men det är nog också som du skriver, att fokusera på detaljer ger lugn – för mig och dig – men för andra kan det vara precis tvärtom, att det är de vackra vyerna som ger själen ro. I din finstämda fotoserie fastnar jag för bilderna två och fem för de små detaljerna, för ljuset och en färg som glimtar till.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det är intressant detta med motivval, speciellt under olika årstider. Det är en lite lugnare tid nu, innan våren exploderar med allt som växer och rör sig. Kanske också en förklaring till de lugnare bilderna, där motiven inte flyger eller springer bort. Tiden finns nu, bara kyla och mörker som sätter krokben ibland på kreativiteten.

   Gillad av 1 person

 4. Håller med om allt som har skrivits hittills. Både din text och kommentarerna. Jag ser också mest detaljer och tänker ofta: men det ser ju annars ingen. Det är då jag tar bilden. För att visa.
  Tror att alla som går omkring med en kamera ser saker och ting på ett annat sätt. Med kamerans lins så att säga.
  Håller med ”Jag” om bilderna tre och sex. Mina favoriter också.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: