En grå sparv 2(5)

UTBREDNING

Det ursprungligen utbredningsområdet har utökats till nästan hela jorden efter mitten av 1800-talet. Från Europa och större delen av Asien och Nordafrika har gråsparven avsiktligt införts av människan till Nord- och Sydamerika, Australien, Sydafrika och Nya Zeeland, delvis med motiveringen att gråsparven matar sina ungar med insektslarver av arter som ofta har ansetts vara skadedjur. På grund av människans avsiktliga införsel till nya regioner och artens förmåga att leva i människornas närhet är den en av de mest spridda fågelarterna i världen. Idag saknas gråsparven endast i polarområdena, delar av norra Sibirien, större delen av Kina, Japan och Sydostasien, västra Australien, tropiska Afrika och Sydamerika och den nordligaste delen av Amerika.

POPULATION

Beståndet av gråsparvar i hela världen uppskattas till 500 miljoner individer, men osäkerheten är stor. BirdLife International anger antalet gråsparvar i Europa till mellan 63 och 130 miljoner häckande par. Populationen har långsamt minskat i Europa de senaste 20-30 åren. Så också i Sverige, men betydligt mer i norra Sverige jämfört med de sydligaste länen (se observationskartor från Artportalen nedan). Tidigare års låga siffror beror huvudsakligen på färre rapportörer och mindre intresse för arten. Antalet individer av gråsparv i Sverige bedöms till ca 1 miljon.

FRAMTID

Minskningen i Sverige har sin huvudsakliga grund i minskade jordbruksarealer de senaste 50 åren. Det finns många orsaker till minskningen i Europa, bland annat följande:
– Sanering av bostadsområden ger sämre utbud av nischer och hålrum som häckningsplats.
– Effektivare jordbruksmetoder minskar spannmålssvinnet, dvs mindre spillföda på åkrar.
– Bekämpningsmedel i jordbruket ger färre insekter, som är viktigt framför allt för ungarna.
– Färre grönområden i städer och därmed också färre naturliga häckningsplatser.

Onyttigt vetande:

I olika europeiska storstäder som London, Paris, Warszawa, Hamburg och München har en mycket stark tillbakagång observerats under de senaste åren. I stadsdelen St. Georg i Hamburg minskade antalet gråsparvar mellan 1983 och 1987 från 490 till 80 fåglar per kvadratkilometer.

Källa: Wikipedia

Samtliga bilder på gråsparv är tagna mellan 18 april och 8 maj 2021 i egen trädgård, Strömstad.

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

4 reaktioner till “En grå sparv 2(5)

Lämna en kommentar