En dold Juvel

Svettades häromdagen på torra ängar i utkanten av Strömstad. Målet var att hitta ny mark och kanske några intressanta insekter mitt på dagen. Mycket fanns det som alltid när man går ner i svampplockarställningen. Bland glesa bestånd av kråkvicker kom jag inpå, ett på håll anspråkslöst, Gulbrokigt slåtterfly (Euclidia glyphica) som visade upp sig i solglansen.

En skugga dök upp bakom med kraftigare antenner och det blänkte grönmetalliskt. Med en riktigt lång tunga nådde fjärilen längst in i blommorna efter dess nektar. Ibland fuskades det och tungan slank in i de små hål som andra gjort vid blombasen (syns på någon bild faktiskt). När juvelen klev fram i mitt rampljus uppenbarade sig en makalös färgintensitet i grönt skimmer.

Mina första Ängsmetallvingar (Adscita statices) hade uppenbarat sig, totalt fyra stycken kom fram efterhand. Glansen skiftade med ljusets vinkel och skuggorna blev djupa ibland. Egentligen villa jag aldrig sluta, men såg framför mig ett arbetspass framför datorn på minst en hel arbetsdag. Det går ju inte som pensionär! Lutade mig istället på armbågen, drog ner glasögonen på näsan och bara tog in hela händelsen.

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

9 reaktioner till “En dold Juvel

  1. Slåtterflyet är vackert, men ängsmetallvingen är alldeles fantastisk! Tror inte jag sett någon av dem – metallvingen skulle jag nog kommit ihåg i alla fall. Spännande!

    Gilla

    1. Ja de är verkligen speciella var och på sitt sätt. Slåtterflyet har jag upptäckt först i år, ganska vanlig på lite torra ängar och skogskanter med gräs. Gömmer sig gärna i gräset tyvärr men besöker örter när det är som varmast mitt på dagen, puh!

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: