Sensommarsländor 1

Late summer damselflies

Det var en fin måndag i början av veckan, svalare än vanligt men solen värmde. Som gjord för att se om öringarna hade piggnat till efter de senaste varma veckorna. Vid fisketjärnen ett par mil hemifrån var det tyst, men enstaka plask hördes i strandkantens lä för vinden. Prövade mig fram med diverse fiskliknande fiskedrag men efter en tag insåg jag varför fisken inte var intresserad av glänsande metallstycken i vattnet. Förutom stora stim av fiskyngel så framstod sländornas oförsiktiga framfart som en passande lunch för öringen.

De små flicksländorna svepte över lugnvattnet och doppade titt som tätt ner sin bakdel i vattnet för att lägga sina ägg i flykten. Hanarna sågs i strandvegetationen, sittande och spanade med rullande ögon efter andra honor. Arten heter Pudrad smaragdflickslända (Lestes sponsa).

När han hittat den rätta partnern så kopplade han ett fast grepp om hennes nacke med sin kloförsedda stjärt. Flög på detta sätt till en lämplig parningsplats bland alla strån i vattnet. Därefter lyfte han försiktigt upp henne så att hon kunde koppla ihop sig. De bildade en enda sammansvetsad hjärtformad varelse. Hjärtsymbolen måste komma från detta intima och kärleksfulla ögonblick.

Andra hannar höll sig flygande i närheten för att möjligen få en chans också. Efter en stund när honan troligtvis kände att greppet började släppa, tog hon tag i sin egen bakdel och lyfte den. Här lämnas inget åt slumpen om det skall bli nya flicksländor nästa år.

Bilderna är kanske inte de bästa kvalitetsmässigt, beroende på att jag hade förberett mig för fågelfoto under fiskepasset. Ett 400 mm tele med 1,4X teleförlängare blir lite svårhanterligt när det kommer till snabba sländor på nära håll i en svårfotograferad rörig miljö av vattenblänk och vegetation.

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

9 reaktioner till “Sensommarsländor 1

  1. Hej, Bloggarbjörn här. Upptäckte just att jag missat att lägga en länk till dig på min blogg, men det är fixat nu. Bättre sent än aldrig!

    Sländor och sensommar hör väl ihop på något sätt. De flyger runt eller sitter någonstans i den sista ordentliga värmen och gör inget särskilt, så så tittar man runt hörnet och där står hösten redan på lur.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: