Sensommarsländor 2

Late summer dragonflies

Fortsättning på gårdagens inlägg Sensommarsländor 1. En dag som inte gav någon färsk öring på middagstallriken. Istället bjöds det på underhållning i strandkanten av sländor. En vanlig trollslända, men för mig en ny bekantskap på bild, var den Bruna mosaiksländan (Aeshna grandis), betydligt större och ljudligare än de små flicksländorna.

Till skillnad från flicksländorna så letar denna mosaikslända upp växter i strandkanten för äggläggningen. På detta sätt är den mer skyddad från angrepp av rovdjur. Den nyttjar växterna för att fästa äggen på, överlevnadschansen ökar därmed för ägg och larver.

Den har också ett äggläggningsrör på bakkroppen, för att kunna placera ut äggen med precision. För att nå så långt ner som möjligt måste den ibland till och med gå ner med vingarna under vattnet. Ur äggen kryper sedan vattenlevande larver, som andas med gälar. De drar sig ut på djupare vatten och lever från 1-5 år som rovdjur på andra vattenlevande smådjur. Allteftersom de växer så ömsar de skal 10-15 gångar innan de så småningom ”återföds” som trollsländor. Cirkeln är sluten!

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

2 reaktioner till “Sensommarsländor 2

  1. Kan bara hålla med, de riktiga trollsländorna hinner man tyvärr inte studera så mycket ute i det fria, alldeles för rörliga och snabba som de är. Äggläggningstiden får hädanefter bli mitt sätt att lära känna dem bättre.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: