Nätkonstruktörer 1

Mattvävare kallas en underfamilj av spindlar (Linyphiinae) som jag stöter på rätt ofta i lite tätare skog med ungbjörk. Spindelnäten ser inte mycket ut för världen, oftast ett virrvarr av trådar som löper horisontellt mellan klena grenar. Ibland rätt högt upp, skyddat av större träd undan vind och regn. Mattan är upphängd vertikalt med glesare trådar upp i trädets grenverk.

Detta lite slarvigt konstruerade nät har utförts av den relativt vanliga Ängsbaldakinspindeln (Linyphia triangularis). Inte vackert men säkert mycket effektivt mot alla insekter som passerar genom trädet eller klättrar på dess grenverk..

Getingspindeln (Argiope bruennichi) nedan, som tillhör hjulspindlarna, väver ett mer klassiskt hjulliknande nät men med en speciell touch. Nätet känns igen på ett brett lodrätt vitt sicksackformat band, kallat stabiliment. Den placerar för det mesta nätet bland högt gräs nära marken, där ett av favoritbytena är gräshoppor. Den har under de senaste 20-30 åren sakta spridit sig norrut från Sydeuropa, där klimatförändringarna troligtvis spelar en stor roll. Spridningen sker genom att ungarna under våren släpper ut spinntrådar i luften med vars hjälp de kan komma iväg ända upp till 10 mil. Varningsfärgerna i gult , svart och vitt har den gemensamt med t.ex. blomflugor för att avskräcka hungriga fåglar. Detta var min första och troligtvis också den första observationen i Strömstads kommun, tack vare ett tips från en fotograferande vän.

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

6 reaktioner till “Nätkonstruktörer 1

    1. Tack Anki, getingspindeln var helt en kompis förtjänst som visade mig hela vägen en kväll. Har själv letat men aldrig fattat att den gärna gömmer sig lite längre ner i det höga gräset. Får väl kröka lite mer rygg bara…..

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: