Fjärilssommar #2

Slåttergräsfjärilen hör egentligen mer hemma på ängsmarker, både i skog och längs kusten. Den är inte helt ovanlig ute på öarna i skärgården och verkar ha gynnats av det varmare klimatet, även om den syns mest i södra Sverige. Gick tillbaka med jordbrukets förändring på 1960-talet och minskningen av betad ängsmark. Upplever själv att man ser den i vitt skilda miljöer längs Sveriges västkust. En anspråkslös med viktig pollinatör som lägger sina ägg på grässtrån och drar nytta av en odlad trädgård när så erbjuds lite överflöd.


Samtliga bilder från egen trädgård i Strömstad – 2021-07-26

Fjärilssommar #1

Det var en het dag i vår trädgård med en invasion av flygande insekter och framförallt fjärilar. Den senaste veckan hade varit mycket varm och torr. Perennrabatterna stod i full blom men torkan gjorde att det började bli konkurrens om nektarn och de pollenförande blommorna som började sloka. I brist på regn syntes redan redan åtskilliga gula löv i björken och gräsmattan ton hade övergått i savanngult.

Rapsfjärilarna svävade omkring, ibland två och tre tillsammans, i betydligt större antal än normalt. Vanligtvis flyktigt fladdrande förbi bara men nu tycktes värmen få dem att stanna till och ta för sig av vad trädgården hade att erbjuda. Ja, till och med skuggan lockade ibland. Flera hade slitna vingar så det började bli dags för nästa generation att ta över.


Samtliga bilder från egen trädgård i Strömstad – 2021-07-26

Tångbältet

”Klimatförändringarna gör havet varmare, surare och förändrar salthalten i havet, vilket kan få stora konsekvenser för marina ekosystem. En av de arter som är särskilt utsatta är blåstång, (Fucus vesiculosus), som har en nyckelroll i strandnära ekosystem. Dessa grunda kustnära ekosystem är speciellt sårbara och känsliga för förändringar eftersom de har mindre vattenvolym.”

Avhandlingens titel: Habitat-Forming Seaweeds in a Changing Climate, år 2021

Avhandlingen framlagd vid: Göteborgs universitet, Institutionen för marina vetenskaper

FörfattareAlexandra Kinnby


Samtliga bilder från Kockholmen, Kosterhavets nationalpark – 2021-07-19

Frihetens pris

Havet är oändligt. Ja, men inte på ytan. Här saknas vägmarkeringar, skyltning nästan obefintlig och alla farkoster skall samsas på denna yta. Yrkestrafik, fiskare, semesterfolket, naturvurmarna, gamla traditioner möter nya och konflikterna göms undan, ”det är ju ändå sommar, sol och semester”. Hade sjöns avsaknad av regelverk för båtlivet överförts till landbacken så finge inga fordon köra omkring överhuvudtaget.

Gnällspiken här är inte ensam om att tycka det gått för långt, vi kan inte vänta tills allt blir eldrivet och något tystare. Alla är inte beredda att betala priset för friheten, som många säger sig inte kunna släppa taget om. Även inom båtbranschen reagerar man, men långsamt som vanligt. I en debattartikel nyligen (Båtliv 3/2021) framfördes direkta förslag på åtgärder. Buset med vattenscooter måste först av allt regleras ännu hårdare.


Samtliga bilder från Kockholmen, Kosterhavets nationalpark – 2021-07-19

Stilleben #3

Gjorde upptäckten att jag var förföljd. Vart jag än begav mig så kontrollerade varelsen alla mina rörelser. Varje gång jag sneglade åt hans håll, blev han stel som en pinne och hukade sig, men med huvudet fortfarande på skaft. Sa inte ett ljud, men gjorde det ändå klart för mig att det var hans territorium och att jag burit hand på en av hans vänner, spättan ni minns. Lovade att inte upprepa mitt infall och inte stöka till det fler gånger.


Samtliga bilder från Kockholmen, Kosterhavets nationalpark – 2021-07-19

Stilleben #2

Jag tog mig den stora friheten att möblera om i moder natur, ingen parkvakt i närheten, endast badglada semesterfirare på andra sidan halvön. En sten fick följa med mig på kortare vandringar och se lite annat än sina gelikar på stranden. Jag tror det uppskattades, fick i alla fall inga klagomål efter utflykten, när jag återbördade ”spättan”, som hon fick heta under vår korta bekantskap.

P.S. På bild 1 studerar spättan fröken strandaster.


Samtliga bilder från Kockholmen, Kosterhavets nationalpark – 2021-07-19