Ömsom snö och tö 4(4)

LEVANDE VATTEN 2022:4

Välfyllt fall en sen höstdag omvandlas till stelnat vatten vid årsskiftet och når utloppet i ån när ostlig meja driver sötvattnet över den uttunnade isen på sjön. Trögt men säkert kretslopp.


Strömsdalen och Strömsån, Strömstad – okt, dec 2021/ jan 2022

David mot Goliat

I ett hörn av köpcentrats stora parkering har de i många år, på nåder, fått husera. Skejtarna, som med enkla medel, frivilliga insatser och slit skapat en egen oas i utkanten av staden. De har försökte sätta sin egen prägel men hela tiden har handelsstaden och köpsugna norrmän naggat deras tillvaro i kanten. Deras köpkraft räcker inte till. Den nya skateparken ligger i dvala under snö för tillfället, men i vår fortsätter de avancerade gjutarbetena och hoppet finns om att några av dessa ungdomar blir kvar i västkustens avkrok, Strömstad.


Strömstad – 17 december 2021

Levande död

Den gamla bohuslinden har sin tid utmätt i parken. Stora öppna sår är blottade där barken gett upp sina försök att läka ihop kanterna. De runda ingångshålen vittnar om att festen redan är igång inuti trädet. På utsidan har de första svamparna hittat sin plats i nedbrytningsprocessen. För att undvika olycksskador på utegymmets utövare eller den nya lekparkens barn rycker snart kommunens skyddskommitte’ ut med den stora kranen. Sen får vi vänta minst ett århundrade på nästa varelse.


Kärleksudden, Strömstad – 14 december 2021

Pausfågel vecka 2-2022

Talgoxe (Parus major) – Great Tit


  • Bild 1, Orrevikskilen, Strömstad – 5 mars 2021
  • Bild 2, Strömstad – 18 april 2021
  • Bild 3, Strömsdalen, Strömstad – 28 mars 2021
  • Bild 4, Orrevikskilen, Strömstad – 16 december 2021

Vådlig vinter

Vintern är och förblir en utmaning, även för de mest härdade och erfarna fåglar som övervintrar. Det gäller för gräsänderna att hitta öppet vatten. Strömmande vatten fryser sist, även varmt dagvatten från en kulvert duger då. Även om havsörnen sveper över staden ibland så utgör inte rovdjur den största faran. Fast vissa katters övermod och andfåglars underskattning kan vara en dålig kombination, för bytet. Välvilliga pensionärer med brödpåsar tas emot varmt, men den enehanda kosten kan innebära en säker död.


Strömsvattnet och Strömsån – december 2021