Samma bild, olika uttryck

Ibland förmedlar inte bilden ens egen minnesbild, som kanske var lite väl förskönad, eller så misslyckas man med exponering i annorlunda ljus med stora kontraster. Starflocken som flög över sanddynerna i Thy nationalpark (se tidigare inlägg) var först huvudmotivet. Efteråt försöker jag hitta känslan av det skira ljuset i de ljusa dynerna utan att förstöra himlen. I det gamla mörkrummet kunde man pjatta och efterbelysa vissa partier. Här har jag bara delat upp bilden i två delar och visat på hur olika det kan bli. Rätt eller fel, upp till betraktaren. Men, manipulerat är det!

Starar (Sturnus vulgaris) – Thy, Danmark, 2017-07-17

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

8 reaktioner till “Samma bild, olika uttryck

 1. Ofta när jag kommer hem och skall kolla bilderna från dagen blir det lite av en besvikelse. Minnesbilden av motivet är en annan än det jag ser på datorskärmen. Men jag vet att efter en dag eller två bleknar minnet lite och bilderna blir bättre och bättre, Med smärre justeringar i kontraster, färg eller ljushet blir de godtagbara. Man kan säga att din bild är manipulerad (jag tycker nog inte det), kamerans ljusmätning, m.m. återger inte alltid verkligheten heller då måste vi justera så som du gjort med bilden.

  Gilla

  1. Tack, är inne på ditt resonemang. Ögat har så mycket större omfång än den digitala bilden, så många gånger måste man skruva det där lilla extra. Alternativet är många exponeringar som sedan läggs ihop.

   Gillad av 1 person

 2. I think the kayak photo is very nice. Using such a large expanse of sky vs. the sea adds drama to the photo. I don’t think having a large expanse of the sea would be the same and evenly divided wouldn’t be either. I’m not sure why but I like the second photo of the birds with the lighter ground. Maybe because the lightness complements the birds darkness rather than competing with it? Nice shots and processing.

  Gillad av 1 person

  1. Thank you David, it is always interesting to hear other people’s thoughts about your own images, what interpretation you make, etc. The two-part image was a way to see how its expression changes. I also like the variant with a bright foreground, mostly because it matches my own memory of the image.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: