Grön bärfis – The European green shield bug

Dags att ta de första stegen ut i verkliga livet för den unga gröna bärfisen (Palomena prasina) som tillbringat sina första dagar i vår trädgård. Efter att ha ömsat skal fem gånger skall den till slut ha fullt utvecklade vingar och ett bättre skalskydd mot fiender. Senare i höst kommer den gröna bärfisen att mörkna och bli mer brun, ett bra kamouflage när växterna börjar vissna. Den övervintrar hos oss för att nästa år para sig, lägga ägg och se till att nästa generation får de bästa förutsättningarna. På fotona kan ni se tre av fem stadier i bärfisens utveckling samt den fullvuxna bärfisen.

English summery:

Time to take the first steps into real life for the young green shield bug (Palomena prasina) who has spent her first days in our garden. After changing shells five times, it should eventually have fully developed wings and better shellprotection against enemies. Later in the autumn, the green shield bug will darken and become more brown, a good camouflage when the plants begin to wither. It spends the winter with us to mate next year and ensure that the next generation gets the best conditions. In the photos you can see three of five stages in the development of the green shield bug and the result as grown up.

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

4 reaktioner till “Grön bärfis – The European green shield bug

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: