Nässelfjärilslarver (Aglais urticae)

Vissa år som ifjol invaderades Sverige och Norden av Tistelfjärilar (Vanessa cardui). I år syns inga alls. Däremot syns fler nässelfjärilar jämfört med förra året, även om det lokalt kan vara färre. Dess larver är helt beroende Brännässlan (Urtica dioica), vilka vi inte är lika förtjusta i. Ser man närmare på larverna, som ofta förekommer i stora ansamlingar, ser det ut som taggarna från nässlorna växer ut genom skinnet på dom. De slukar allt det gröna på bladen utom de grövsta nerverna. På det sättet klarar sig växten bättre till nytta för larverna. Fjärilarna är helt beroende av vår urbana miljö för sin övervintring i frostsäkra källare, krypgrunder, uthus etc.

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

4 reaktioner till “Nässelfjärilslarver (Aglais urticae)

  1. Lovey photos! I have seen these quite often this year, especially near the river. It is amazing how they they do not get sting by their host plant, how well adapted they are. I really like the layout of your site, and clean design. May I ask what theme you are using?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: