Kungsleden 2009 – dag 4

Söndag 28 juni – Alesjaure

”Vaknade alldeles för tidigt av ljuset men somna om och försov mig till halvsju. Orsak, det var helmulet och tunga moln i söder, mer på ingång från väst. Lätt duggregn eller lågflygande moln, men ingen vind än så länge.”

För att nå dagens mål STF-stugorna i Alesjaure längs med Kungsleden behövde jag korsa en fjällplatå. Kombinerad sommar och vinterled, men med all snön på kalfjället så var det mest vinterledens röda kryss som syntes.

Gneta på i bra takt för att få upp värmen. Inga problem, första motlutet till sjön fick igång hela kroppen. Fin stig på skrå sedan, välspångat ibland.”

Kyligare här på 1000 m ö h och molnen tryckte på från väst, dock utan regn. Terrängen var desto blötare, både i ris och mossa. Kängorna höll dock bra emot efter gårdagskvällens smorning.”

”Fick kryssa lite mellan snöfält ner mot Pajep snarapjaure. De bar dock hyfsat utom i kanterna. Vid sjöarna var det dock stopp. Inga snöbryggor kvar och fortfarande mycket smältvatten. Vadet vid den övre sjön såg bra ut, men långt. Kanske hade gått med kängor men jag chansade inte utan klev på i sandaler i isvattnet. Inte för djupt men tappade ändå känseln i stortårna. Snabbt byte, varm Minestrone och torra kläder på före passet på 1200 m ö h.”

Uppe i passet på 1200 m låg det björnskit, inte färsk men hade säkert passerat under senvåren. tre granna högar efter varandra med bara växtinnehåll, ätit gräs antagligen.”

”En grandios vy öppnade sig på andra sidan. Först fantastisk fjällgrafik med snöfält i naturmönster. Sedan längre ner, hela dalen med det turkosgröna vattnet i Alesjaure”

Bild 2: Sjön Alesjaure med Kungsleden synlig på hitsidan, mitt i bild ett runt rengärde för den årliga kalvmärkningen, Bild 3: På andra sidan sjön ser man samernas sommarviste med alla stugor vid Alesjaure och på Bild 4: STF´s anläggning på en kulle vid älvens inflöde i sjön.

”På vägen ner hade jag riktig närkontakt med fågellivet, även om jag sett enstaka snösparvar och hört ljungpipare tidigare. Här var de fler till antalet och både strandpipare och ljungpipare gick att locka närmre. En fjällripa som smög upp från ett bo (utan ägg) framför fötterna på mig, stannade upp och tryckte ner den vita buken i mossan så att den gråbrunspräckliga ryggen dolde henne helt. Bara huvudrörelsen avslöjade henne ibland. Kunde inte låta bli utan försökte härma tuppens knorrljud. Hon stelna och låg kvar på 3-4 meters håll medan jag plåtade.”

”Alesjaure var ett jättekomplex med 60 bäddar, stor affär (kall lättöl, lingonsylt och marmelad!) och bastu i priset. Jag var andra gäst för dagen men 20-30 per natt var vanligt annars så här års.”

”Medan ett gäng scweizare höll låda i köket preparera jag spöet igen för en test uppströms älven. Gick Kungsleden ca 3 km söderut och vek sedan av mot nordväst till ett mäktigt fall. Mycket smält- och gråblått glaciärvatten kastade sig handlöst utför klippor och fyllde hålrum. Pröva drag och fluga nedströms forsen, bakom sten och i lugnvatten. Vattnet var säkert 40-50 cm högre än normalt och så pass grumligt att sten och botten var svårt att se. Tyvärr var det stendött och inte ett enda vak på hela hemvägen heller. Behållningen var en fjällabb som lyfte 10 meter framför mig. Dessutom vigg, bergand, alfågel och simsnäppa i älv eller de översvämmade områdena. Solen försvann förvisso men fjällen var solbelysta när jag slafa vid 1-tiden.”


Samtliga bilder togs med en lånad enkel digitalkamera Canon IXUS 90 IS, så ni får ursäkta bildkvalitén.

Satellitkarta över hela vandringen med dess delmål, dag 1-20, från Abisko i norr till Kvikkjokk i söder, totalt ca 30 mil, hittar ni på första inlägget här.

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

4 reaktioner till “Kungsleden 2009 – dag 4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: