Kungsleden 2009 – dag 16

Fredag 9 juli – Aktse

Dagens etapp var en av de kortare, 3 km motorbåt söderut från Sitojaurestugan och sedan vandring en mil upp över en fjällkam ner till Aktse och entrén till Sareks nationalpark.

”Helgrå morgon, ingen vind men duggregn som övergick i hällregn innan turbåten med samen Kallok avgick klockan 9, för 180 kr enkelresa. Ett tecken av något slag kanske tranornas rop uppifrån sjön var. Vi får se! Sällskap med två blöta tältpar. Under överfarten såg vi på håll en älg som försökte ta sig över det grunda sundet, mellan de två sjöarna. Paren stoppade i det nya vindskyddet vid båtläningen. Jag tog av tröjan och lunkade på i regnet.”

Rätt tyst i björkskogen över myrarna mot fjällkammen. Enstaka siskor, piplärka och lapp/videsparv hördes. Under båtfärden flög förresten ett lompar förbi. Dagens händelse var nog en övertänd jordlöpare, av större långsmal modell, som idkade älskog i en vattenpöl mitt på stigen.”

”En brant kort stigning vid en snöravin, så var man definitivt på kalfjället. Ingen vits att pausa, då regnet sakta blåste ner i nacken. Sikten var ändå så dålig att locket nästan låg på fjällpassagen.”

Kungsleden, väl synlig från satellit

”Fick i alla fall en glimt av Rapadeltat men Skierfe får vänta på bättre väder. På nervägen möttes jag av tyskar och fransoser, samt Aktses monstermygg som anföll direkt när björkarna dök upp. Dessa är jämförelsevis dubbelt så stora som myggen uppe på fjället, och helt klart aggressivare.”

”Gjorde mig hemmastadd i den gamla abrahamssonstugan. Klockan var bara halv tolv så jag fördrev dagen med att shoppa, äta, läsa, elda och torka kängor respektive kläder. Satsade på en Skierfetur men ett störtregn stoppade mig drastiskt.”

Fjällgården Aktse med STF-stugorna längst upp till höger

Aktse och Sarek har jag besökt och vandrat i många gånger i ungdomen på 70-talet. Aktse är en mycket speciell och gammal boplats med en lång historia. Aktse betyder ”nio” på Samiska och namnet kommer ifrån ett stort karakteristiskt stenblock som kallas ”Aktsekallio”. Stenblocket är en gammal offerplats belägen på fjällåsen norr om hemmanet och enligt sägnen har nio björnar, som använt stenen som ide, dödats där under årens lopp.

Hemmanet Aktse ska ha bildats av två bröder, Amul och Pietar Länta, som hade papper på markerna 1829. De första bostäderna var torvkåtor, men under årens lopp har ett antal stugor byggts. Marken som ingick i hemmanet var cirka en och en halv mil lång och sträckte sig längs hela sjön Laitaure. Det ursprungliga hemmanet delades så småningom mellan bröderna. Familjen Länta brukade vallen och slåtterängarna ute på deltat, där slåtterängarna egentligen är myrängen som slogs med lie in på femtiotalet. Den delen av hemmanet som släkten Länta fortsatte att ha i sin ägo finns ännu kvar och är nästan helt intakt, men STF äger en del idag, liksom Svenska Naturskyddsföreningen (SNF).

Aktse fjällgård tillhörande släkten Länta

Inga egna bilder denna helregniga dag, bara lite lånat kartmaterial via hitta.se och foton från wikipedia av Ojan – Eget arbete, Public Domain:

https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10709716

Satellitkarta över hela vandringen med dess delmål, dag 1-20, från Abisko i norr till Kvikkjokk i söder, totalt ca 30 mil, hittar ni på första inlägget här.

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: