Livet i det tysta

Insikten om insekternas stora massa är dold eller förtigen, då de inte kan göra sina röster hörda. Skall därför försöka ge dem en röst, ett namn och kanske också deras givna plats. Ambitiöst? Självklart, men eftersom jag inte är vare sig biologiprofessor eller längre yrkesverksam, kan jag ta ut ut svängarna med lite egna tolkningar och idéer.

Först ut får jag presentera en av många skalbaggar. Denna hör hemma i familjen blåsbaggar med ”väldoftande” blåsor till försvar under sin mellankropp. Äter bl.a. pollen och befruktar i detta fall maskrosorna, till fröjd för andra insekter och uppfinnare av redskap för ogräsbekämpning.

Hanarna uppvaktar honorna på samma sätt som på dansgolvet. De gnussar panna mot panna så honan kan ta till sig de välsmakande svettpärlorna och avgöra om han duger. Får han nobben kan andra hanar ligga risigt till. Händer att han då knipsar av huvudet på en rival, kanske för att smaka eller fixa sin egen deodorant.

Malachius bipustulatus, ”Tvåfläckad malakitbagge”
Hålkedalskilen, Strömstad, 2020-05-18

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: