Bärfisar – Pentatomidae

Lite roligt och lättläst om bärfisar. Namnet till trots är de mycket trevliga att följa. Positivt är att de för det mesta inte luktar illa om man som alltid är försiktig. Sen sitter de oftast stilla, kan vara lite skygga ibland och leker kurragömma. Trettio arter finns i den svenska familjen, i hela världen minst 4 700 arter.

Alla har 5-ledade antenner, som de luktar och smakar med. De ser bra med sina två fasettögon, som består av en mängd sexkantiga linser. Mellan ögonen sitter två nästan osynliga ljuskänsliga punktögon. På undersidan kan man se den raffinerade sugsnabeln med två kanaler inuti. Den ena kanalen för att spruta in enzymer i växter så maten kan sugas upp lättsmält i den andra kanalen. Några är rovdjur och bedövar bytet på motsvarande sätt.

Bärfisarna är duktiga flygare med dubbla vingpar som vi vanligtvis knappt ser, väl kamouflerade, nästan helt täckta av ryggens membran. Benens fötter har praktiska klor längst ut. På undersidan sitter doftkörtlarna till bland annat försvar och varning till andra bärfisar.

Bärfisarna kan ses i fem olika larvstadier, med olika färgteckningar, innan de för den sista ömsningen är fullbildade vuxna individer. Men mer om det nästa gång . . . . . . .

Samtliga foton tagna längs en grusväg i utkanten av Strömstad. På en och samma plats där ett tiotal bärfisar kalasade på maskrosfrön, 2020-06-09.

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

11 reaktioner till “Bärfisar – Pentatomidae

 1. Very nice shots. In the US we call them sting bugs or shield bugs. For some reason unknown to me they tend to like my house and several times a year we will find one inside, always near the same window. I’ve tried to figure out how they get in but no luck so far.

  Gillad av 1 person

 2. Som alltid, suveräna bilder! Bärfisar är trevliga att titta på – och att fota. I tidskriften Sveriges natur nr 3, 2012 finns ett trevligt reportage om dem och ett galleri med 14 olika – jag har sparat numret i alla år – och så har jag bärfisboken att kolla i också …

  Gilla

  1. Tack, försöker se om jag kan, så att säga, krypa under skinnet på dom. Finns så många intressanta detaljer Ja, ”Bärfisar i Sverige” är en lagom svårhanterlig fälthandbok och introduktion till dessa fräsiga små baggar.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: