Kl 05,05

DIMMA OCH DAGG

Tidig morgon vid den gamla löparslingan, lite kyligare än tidigare dagar och helt stilla lugnt. Dimman dröjer sig kvar, gräset är fuktmättat av dagg. Råbocken skäller i skogskanten men målet för dagen en rävhona, håller sig undan. Liksom tranparet med sina två ungar som brukar hålla till längs bäcken på ängen.

Försöker istället fånga in det bländande morgonljuset. Blicken dras till alla spindelnät, som likt sköra fallskärmar vilar på grässtråna. I centrum på de flesta näten sitter en Sträckkäkspindel av något slag och inväntar de första flygburna bytena. Men de sitter fortfarande dolda i gräset i väntan på den värme som skall torka dem. En Rödfransad björnspinnare (Diacrisia sannio) försöker dölja sig men den gulröda pälskragen lyser avslöjande kontrastrikt.

Växtligheten försöker samla upp och tillgodogöra sig så mycket som möjligt av daggen. Torkan har varit långvarig men nu är marken i alla fall täckt och skuggad av växterna. Får ängen stå orörd i sommar kan de flesta invånarna dra nytta av dess frodighet. För ormvråken som har ungar i närheten spelar det kanske ingen större roll, men för övrigt livsmyller kan det vara avgörande.

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

12 reaktioner till “Kl 05,05

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: