Surprise ”bumblebee”

Satt på min ljugarbänk i trädgårdens skugga och beundrade den intensiva jakten på nektar bland perennerna. Försökte fånga några humlor och bin med kameran där de hastigt flög mellan de små blommorna. Med sina korta men breda och spetsiga (och faktiskt till viss del kluvna) tungor fick de försöka trycka in sina stora huvuden i blommorna. Kalufsen och pälskragen fylldes av pollen, till gagn för trädgårdsmästaren.

Då dyker den upp som en ettrig kolibri. Tungan hängde hela tiden utanför. Såg stressad ut men antagligen bara upphetsad av den rika tillgången och stora konkurrensen. De delvis transparenta vingarna gick oavbrutet, fäste bara frambenen om blomman en kort stund. Bakvingarna betydligt mindre än framvingarna. Såg varmt ut med den tjocka pälsen på kroppen och även ut på vingbasen. Första gången en Humledagsvärmare (Hemaris fuciformis) dyker upp i vår trädgård. Såg en som hastigast på landsbygden redan i maj på de första maskrosorna, men trodde det var en tillfällighet. Lite ruff typ men oerhört charmerande, om man nu får säga så. Jag föll pladask i alla fall!

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

8 reaktioner till “Surprise ”bumblebee”

 1. So nice colors in your bumblebee photos and the Humledagsvärmare is so beautiful! I think we don´t have Broad-bordered bee hawk-moth in Finland, at least I have not ever seen it here. Also the grey bumblebee is new for me.

  Gillad av 1 person

  1. Tack, man blir glad över dessa flygande vänner som hjälper oss oavbrutet utan att knorra. Ibland kan det vara svårt att hänga med i de snabba svängarna, fast till slut fastnar alltid några på minneskortet.

   Gillad av 1 person

 2. Fantastiska bilder! Jag brukar inte vara avundsjuk, men nu är jag ändå det … detta är en art som står på min önskelista! 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: