Ängssmygare ”the Sneaker”

Jag träffar rätt ofta på Ängssmygaren (Ochlodes sylvanus) i kanten av torrare marker med rikligt och högt gräs. Det verkar som den gynnas av klimatförändringarna och den tar gärna över där mer sällsynta fjärilar försvinner. Populationstätheten är dock sällan hög, vilket kan bero på starka revirinstinkter hos hanarna. Dessa uppehåller sig gärna på platser där öppna korridorer i ett skogslandskap sammanstrålar, t.ex. gläntor vid vägskäl eller där en kraftledningsgata eller en bäck över ett hygge möter en väg. Hanarna växlar mellan att patrullera och att invänta passerande honor från någon soluppvärmd plats, gärna ett löv eller direkt på markytan. Om inkräktande hanar kommer in i reviret uppstår regelrätta flygbataljer som i ett rasande tempo för fjärilarna högt över trädtopparna. 

Short summery:

I often meet the Large skipper (Ochlodes sylvanus) on the edge of drier fields with abundant and tall grass. It seems to be favored by climate change and it likes to take over where more rare butterflies disappear. However, the population density is rarely high, which may be due to strong male instincts. These tend to be located in places where open corridors in a forest landscape coalesce, e.g. glades at crossroads or where a power line street or a creek over a hut meets a road. The males alternate between patrolling and waiting for passing females from any solar heated place, preferably a leaf or directly on the ground surface. If invading males enter the area, regular flight battalions occur, at a furious pace for the butterflies high above the tree tops.

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

5 reaktioner till “Ängssmygare ”the Sneaker”

    1. Tack Anki, de är lite skugga men många små långsamma steg i taget så kan man komma rätt så nära. De har tyvärr en egenhet att alltid vika det ena vingparet rakt upp.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: