Håriga tvåvingar

Har lite funderingar kring behåring på några av våra vanligaste tvåvingar. De flesta humlor har nåt man mer skulle kunna benämna som päls. Vad jag förstått så fyller den en värmereglerande funktion. De flesta humlor, och för den delen även bin, har päls över i stort sett hela kroppen. Jag har t.o.m. noterat att vissa bin har långa ögonfransar, som i och för sig kan vara praktiskt när man dyker ner med huvudet före i en blomma efter pollen eller nektar. Att det är en fördel i vårt något kyligare sommarklimat är förståeligt, men man kan ju undra vad som sker med höjda medeltemperaturer även hos oss.

Våra vanliga spyflugor, ett 50-tal arter i Sverige, har en glesare behåring. Det påminner mer om borst av olika längd som finns i stort sett överallt på flugan, som t.ex. på denna spyfluga nedan tillhörande släktet Lucilia. Ryggen har både korta täta borst och glesare längre borst. Men även ben, fötter och huvud har borst. När man ser hur de försöker lösa upp pollen så att de kan slicka i sig födan, inser man att det mesta fastnar på deras borst. Ofta ses spyflugorna tvätta av sina ben och huvud. Tror inte att denna behåring i första hand har som syfte att pollinera växter. En teori kan ju vara att borsten fungerar som känselspröt och utgör extra sinnen. Jag har försökt finna svar, men inte lyckats. Kanske någon vet?

English summery:

Have some thoughts about hair on some of our most common twowings. Most bumblebees have something you could call fur. From what I understand, it fulfills a heatregulating function. Most bumblebees, and for that matter also bees, have fur all over their whole body. I have even noticed that some bees have long eyelashes, which in itself can be practical when diving with your head first into a flower after pollen or nectar. Of course it is an advantage in our slightly cooler summer climate in Sweden, but you can wonder what happens with higher average temperatures even with us.

Our common blow-flies (Calliphoridae), about 50 species in Sweden, have a sparse hair. It is more reminiscent of bristles of different lengths that are found almost everywhere on the fly, such as on this housefly belonging to the genus Lucilia. The back has both short dense bristles and sparser longer bristles. But legs, feet and head also have bristles. When you see how they try to dissolve pollen so that they can lick their food, you realize that most things get stuck on their bristles. The blow-flies are often seen washing their legs and heads. I do not think that this hair is primarily intended to pollinate plants. One theory may be that the brush acts as a tactile rod and constitutes extra senses. I have tried to find answers, but have not succeeded. Maybe someone knows?

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

2 reaktioner till “Håriga tvåvingar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: