Levande vatten 8

Vattenrörelser – movement of water

Vattnets slutna system omspänner och genomströmmar allt, från mörka molnbildningar, häftiga regn, vattendrag och sjöar. Finns dessutom i allt liv på jorden. Vattnets rörelse är inte bara beroende av tyngdkraften och vindar. Vattnets känslighet för alla ”störningar” utifrån kan studeras i fält, men är väldigt svårt att dokumentera utan en kamera med kort slutartid. Först då ser man de mönster som vattnet skapar i sig självt. Vattnet ser levande ut, delar upp sig i flera dimensioner, där vi kan se gränsskikten som linjerade speglingar som samverkar. Precis som ringar på vattnet när vi kastat en sten, bildar vattnet ett mönster som liknar trädets årsringar där varje våg är unik i sin rörelse med sina egna gränslinjer.

För den vetgirige finns studier, experiment och vissa teorier om vattnets rörelsemönster beskrivet i boken ”Sensibelt kaos” av Theodor Schwenk, tysk originalutgåva 1962. Den översattes till svenska, utgiven på Kosmos förlag 1983. Kan kanske vara svår att få tag på, möjligen i antikvariat eller beställning via större bibliotek. Innehåller bland annat många svartvita bilder och illustrationer på vattnets skapande rörelser.

It is hard to translate this text, try to use the Google translater at the bottom of this page. Otherwise, do not hesitate to send me a message.

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

10 reaktioner till “Levande vatten 8

  1. Jag försöker skriva på svenska för att jag kan det om jag vill 🙂 Jag gillar lyssna och titta på havet / sjö för att rörelse och ljud av vattnet avkopplar mig 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: