4 olika djur – samma miljö

4 different animals – the same environment

Rogens naturreservat i Härjedalen består till största delen av gammal tallskog i karg blockterräng. Landskapet är genomkorsat av ett stort antal bäckar och åar, samt en blå palett av små och stora sjöar med myrar mellan. Artrikedomen kanske inte är så stor men det finns unika arter förutom de vanligare. Utmärkande för de flesta djuren är att de inte är så skygga, utan man kan komma rätt så nära inpå dem, speciellt fåglar och vissa däggdjur som t.ex. renen. I Fjällvattnets stugby, betar renar under sensommaren och hösten av de sista gröna bladen av bland annat fjällbjörk innan vinterns diet av lavar tar vid.

English summery:

Rogen nature reserve in Härjedalen consists mostly of old pine forest in barren block terrain. The landscape is crossed by a large number of streams and rivers, as well as a blue palette of small and large lakes with mires in between. The species richness may not be that great but there are unique species besides the more common ones. Characteristic of most animals is that they are not so shy, you can get quite close to them, especially birds and some mammals such as reindeer. In Fjällvattnet’s holiday village, reindeer graze during the late summer and in autumn of the last green leaves of mountain birch before the winter diet of lichens begins.

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

6 reaktioner till “4 olika djur – samma miljö

    1. Only 620 km north from where I live att the westcoast. You can see wild musk oxes, there is a small flock along the border with Norway. In Tännäs, there are musk oxen in a fence that can be viewed. Breeding is also conducted there to be able to introduce new animals into the free mountain environment.

      Gillad av 1 person

    1. Tack Anki, många skulle säga att det bara är skog och myrar, med en del mygg. Men tar man en titt uppifrån på kartan så ser man de unika sjösystemen som inlandsisen bildat. Ett av våra större skyddade naturreservat känns då bra.

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: