Lavrike

Kingdom of Lichens

I det bitvis karga landskapet, med torra marker, stening terräng och huvudsakligen barrskog med inslag av fjällbjörk, finns en mångfald av lavar. De trotsar det kalla vinterklimatet, snö, torka och regn. Den rena luften är en förutsättning för deras överlevnad. Ur luften och nederbörden erhåller de allt de behöver för sin tillväxt och fortplantning, oavsett om de växer på marken, sten, döda eller levande träd. Lavar har en otrolig förmåga att hitta sin egen nisch i de komplexa ekosystemen.

För inte så länge sedan förstod man att laven egentligen är en alg och en svamp som samarbetar, eller kanske rättare uttryckt utnyttjar varandra för sina egna syften. En symbios som är känslig för yttre påverkan, som t.ex. luftföroreningar. Deras stora nytta som fixerare av kväve har säkerligen underskattats länge. Utsidan som väsentligen är en svamp omsluter och skyddar algen på insidan, vanligen grönalger. På detta sätt utbyter de näring som tas upp utifrån, aldrig från underlaget.

De flesta lavarna förökar sig könlöst (asexuellt), där alg och svampkomponenterna sprids samtidigt. Det enklaste sättet är att delar av lavens bål lossnar när vi eller djur t.ex. trampar på laven och sedan sprids med vind eller regn. Lavytan kan också spricka upp (bildning av soredier) så att små nystan av svamphyfer med inneslutna algceller sprids. Dessa soredier kan vara utformade och placerade på olika sätt beroende på växtsätt och art. Insekter har också stor betydelse för spridningen, speciellt vid sexuell förökning med sporer.

Även om tillväxten är långsam blir man ödmjuk inför lavarnas val av miljö för sitt liv. När man kommer ner i denna tysta makrovärld upptäcker man bara mer och mer och inser sina egna begränsningar. Artrikedomen är fantastisk så man får oftast vara nöjd med att hitta rätt familj och släkte, bara i Sverige finns det mer än 2000 olika arter.

It is hard to translate this text, try to use the Google translater at the bottom of this page. Otherwise, do not hesitate to send me a message.

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

10 reaktioner till “Lavrike

  1. I started to think how different stones would like if their were not covered with liches! Liches are clothes for stones and rock! Hopefully the slimate change and air pollution will not kill them…

    Gillad av 1 person

    1. Håller med, om man inte skall börja använda mikroskop så får man hålla sig till familj och släkte. Krävs nästan att man blir kemist för att artbestämma många av dem. Det de har i likhet med svampar är att man får lära sig några i taget. Fördelen är att man ser dem året runt och de sitter stilla!

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: