Även om Tåkern är stor och lite otillgänglig som sjö så ligger den fint och har en inbjudande miljö att vara i. Mycket av strandängarna betas av kor som håller efter så att markerna inte växer igen samtidigt som de gödslar. Många olika häckfåglar finns och en hel del andra fåglar passerar under vår och höst, förutom grågässen i gårdagens inlägg Höstkackel. På håll kunde jag se åtskilliga rovfåglar men också andra som redan var på väg söderut, under den korta tid jag njöt av fågellivet där den 20-21 augusti i år.

Tranor (Grus grus) rastar i stora flockar för ökad trygghet, där bland andra gässen är ständigt på vakt. Föräldraparen anländer med sina årsungar för att de skall se och lära inför återresan nästa år.

Gråhäger (Ardea cinerea) får anses som en karaktärsart för Tåkern, där man ser och framförallt hör dess hesa kraxande nästan överallt. Hägern skrämmer ibland upp vadare och änder om den kommer lågt över vattnet med långsamma vingslag, likt havsörnen som jagar på samma plats. I sjön kunde man också beskåda minst fem Ägretthäger (Ardea alba) på avstånd när jag var där.

En ung Brun kärrhök (Circus aeruginosus) störde inte lugnet när den passerade på höjd över sjön, på tryggt avstånd från vindkraftverkens ibland farliga vingar. Annars höll de flesta kärrhökarna till på ängarna runt sjön. När pilgrimsfalken snabbt svepte förbi lågt över vassen lyfte dock i stort sett alla sjöfåglar, ja det skedde ibland även när ……

…… Fiskgjusen (Pandion haliaetus) hängde ryttlande över sjön på sitt karakteristiska sätt. Den lyckades för det mesta ta någon lättfångad fisk i de grundaste vikarna, för att sedan bege sig till en närliggande talldunge där den lät sig väl smaka.

Vår minsta and, Krickan (Anas crecca) var en av de mer lättskrämda, ständigt vaksamma där de höll till i de grundare partierna av vassvikarna. Oftast lyfte alla samtidigt rakt upp och slukades upp av omgivningen tack vare deras kamouflagedräkt. Ibland är det bara den lilla svarta och vita vingspegeln som avslöjar dem i flykten. Här lyfter 21 krickor, ser ni dom alla?

Stora gäng av unga Skrattmåsar (Chroicocephalus ridibundus) drar omkring precis som våra skolungdomar innan skolstart på hösten. De samarbetar högljutt och passar på när det bjuds på stora stim av småfisk i vattenytan. Någon svart rånarhuva har de inte fått ännu, bara en antydan hos vissa.
Tycker det är mycket fint när du belyser fotona och platsen, levandegör med språkdräkt, poesi, fakta, tips och anekdoter. Det väcker betraktarens intresse på fler plan än bara bild. Mycket trevligt upplägg i Tåkern 2 presentationen.
🖒
GillaGilla
Tar emot tacksamt och tar med mig det in i fortsättningen.
GillaGilla
Fina bilder och trevlig läsning om miljön där vid Tåkern – ett område som har en stor plats i mitt hjärta.
GillaGilla
Nytt för mig men säkert gammal skåpmat för dig. Men så stor Tåkern är, mycket större än man tror!
GillaGillad av 1 person
Sant … den är större än man tror innan man varit där 🙂
GillaGilla