Nätkonstruktörer 2

Hjulspindlarnas motsvarighet till arkitekter genom tiderna måste nog ändå vara den vanliga korsspindeln (Araneus diadematus). Den perfekta symmetrin med exakta mått, noggrann upphängning och genomtänkt stabilitet. Ibland lite vågat i en öppen tallskog med långt avstånd mellan förankringspunkterna. Lite som att försöka gå på slak lina. Nätet släpper igenom de lätta vindarna och följer elastiskt med. Visst kan någon utbrytare förstöra enstaka maskor, men det är lätt att reparera.

Tittar man riktigt noga kan man se att korsspindeln spinner ihop två trådar, samtidigt som den hittar fäste för sina åtta ben och för över den sammanlagda tråden med utomordentlig ”fingerfärdighet” till nästa fästpunkt på grundkonstruktionen. En balansakt man kan titta på hur länge som helst och ändå förundras över att det är möjligt.

De tunna trådarna i nätet fångar upp ljuset som bryts i regnbågens färger och bildar mönster som på gamla vävda trasmattor. Ett ljus som antagligen inte spindelns byten ser, eller så kanske de bländas av skönheten. Lite fantasi får väl en superamatör ändå ha ……

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

2 reaktioner till “Nätkonstruktörer 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: