Lockespindlar

Lockespindlar (Opiliones) tillhör spindeldjuren men är inga spindlar, vilket man genast ser på de större arterna. Kroppen har förvisso åtta ben, men är en enda äggformad sammanvuxen kroppsdel med bara två ögon ovanpå. De kan inte producera silke och väver därför inte nät, utan jagar sina levande byten genom att springa ikapp dem. De flesta är nattjägare och en av få arter som gillar fästingar. Så goda vänner, tänk på det nästa gång när ni träffar på en långbent spindel. Lyfter ni den i benen så självstympar den hellre sig själv, genom att släppa ett eller ett par ben, än att bli ett eget offer. Tag istället ett papper och gör en strut som den kan klättra in i och släpp ut den i rabatten eller gräset.

Jag och många andra med mig tycker de är svåra att artbestämma, krävs mycket detaljerade foton eller döda exemplar för att avgöra ibland. Den lilla svarta lockespindeln på min hand följde med från svampskogen en gång. Den har två karakteristiska ljusa fläckar på ryggen som gör det lättare att känna igen en Östlig fläcklocke (Nemastoma lugubre).

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

6 reaktioner till “Lockespindlar

    1. Tack Åse, tyvärr är många rädda i onödan för Locke. Ser kanske stora ut med sina långa ben men är som alla andra helt ofarliga. Mina två naturbarn till barnbarn, båda tjejer på 3 och 6 år, tycker det är roligt att titta riktigt nära på skalbaggar, bärfisar, spindlar mm i handen. Gäller att ta vara på deras nyfikenhet tidigt.

      Gillad av 1 person

    1. I get happy when you say that Locke, or Goofy as many call them, are beautiful. Unfortunately, so many people are so far away from the inhabitants of nature that anything with more than four legs scares them.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: