Höst i Rogen 12

Vandring i fäders spår, Ryvallen en säter

Vi vandrar längs gamla stigar som brukats i århundraden, genom tät skog av fjällbjörk, förbi gran och tall som fanns här redan på 1500-talet. Vi leds varsamt mot gammal bebyggelse och slåttermarker i bygdens periferi, till fäbodvallar på så kallade utmarker. Ett nödvändigt tillskott till den magra hushållningen som krävdes för överlevnad i detta bistra klimat. I Västra Härjedalen var fjällbonden och fäbodkulturen centrala begrepp till långt in på 1960-talet. Faktorer som en unik befolkningsstruktur med ett kraftigt samiskt inslag, en omfattande in- och utflyttning samt att området ömsom tillhört Norge och Sverige, är bara något av allt det som satt sina avtryck i detta område.

Tn 030 Ryvallen 01, 1924
Ryvallen 1924, utanför bustuga – Foto: Carl Berg, Tännäs.
Personerna stående fr.v. Jon Larsson och hans hustru Matilda, samt Johanna Jonsson från Övre Nättan och Ida Berg från Bergs.
Vidare sittande Karl Jonsson Övre Nättan, Gustav Berg från Bergs samt stående i mitten Johan Berg.

Sätern Ryvallen tillhör gården Övre Nättan i Tännäs (anlagd på 1300-talet), ca 3 mil därifrån. Vem som från början anlade Ryvallen är oklart, men man tror att den tillkom redan under tidigt 1800-tal. Den har fungerat som sommarvall till vilken man buförde djuren direkt hemifrån gården i Tännäs. Ryvallen fungerade fullt ut som levande säter fram till 1939, efter det som slåttervall fram till 1955 varefter den använts i huvudsak som övernattningsstuga vid arbete på fastigheten och vid jakt. Sätern har inte förändrats mycket under åren förutom 1981, då det köptes till 14 ha mark.

Tn 122 Ö Nättan 01, buföring till Ryvallen
Samling för buföring från Övre Nättan till Ryvallen 1939.
Personerna Gunnar Jonsson och  John Jonsson från Herrö.
Tn 122 Ryvallen 02
Ryvallen efter 1922
Tn 131 Ryvallen 01, 1927
Ryvallen 1927. Inga Matsson kokar ost och messmör.

Idag finns tre byggnader intakta, men taket på en av dem har efter reparation med otidsenligt material fått ge vika. Rester av det gamla taket täckt med björknäver och mossa finns kvar. Två rivna byggnader finns, varav en tidigare härbärgerat korna. Den revs i slutet av 1960-talet. Den andra lever vidare genom att vara växtplats för den gula varglaven. Den knuttimrade ladan däremot är i god kondition tack vare nytt tak och tjärade väggar av tätvuxen tall. Huvudbyggnaden som används ännu är ursprungligen från tidigt 1800-tal, påbyggd 1922. En jordkällare finns även för förvaring av matvaror.

Samtliga svartvita foton är lånade av Härjedalens Fornminnesförening, Gård och Säter Arkivet (GOSA).

Fortsättning följer …….

Samtliga foton utom svartvita gamla foton är tagna i Rogens naturreservat under perioden 5-11 september 2020.

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

2 reaktioner till “Höst i Rogen 12

  1. Tack det glädjer, gör strapatser och lite efterforskningar mödan värd. Dessutom är ni trogna följare värda att skämmas bort, ger kraft att fortsatta utvecklas och kämpa på alla sätt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: