Höst i Rogen 16

Selet, lugnet är återställt

Plötsligt stannar jokken upp, tystnar och det vita skummet förvandlas till en mörkare spegel av omgivningen. Ett lugnvatten eller ett sel har bildats, där jokken breder ut sig och topografins utplaning bromsar upp vattnet. Början av selet är oftast lite djupare men när vattenhastigheten minskar sjunker mycket av forsens material till botten, göder vattenväxter och insekter, till gagn för fisken som lever i jokken.

I de lugnaste vatten, lurar de största fiskarna. Det kan nog stämma bra när man tänker på ett sel. Det finns dock en stor hake. Lugnvatten betyder oftast en lugn vattenyta, där vi ser botten. Vilket innebär att fisken ser oss dessförinnan, då inga virvlande strömmar hindrar synskärpan. Att fiska i ett sel kan innebära en lång väntan i skymundan för att till slut få syn på en öring som försiktigt går upp i ytan och snappar åt sig en dagslända. Är strömmen kraftig ut i selet, är kanten på strömfåran ett säker ståndplats. Bakströmmen syns på ytans skum som vandrar motströms. Fisken har där fullt fokus på föda som hastigt sveper förbi i strömfåran.

Strandvegetationen är oftast rikare runt ett sel, med flackare och fuktigare stränder. Vårens översvämningar för med sig material som gynnar många växter. Har strandkanten rätt sammansättning och är tillräckligt mjuk, trivs även bävern här såpass långt norrut. Den får dock hålla till godo med björk som stapelföda.

Ordet sel ingår i många svenska ortnamn. Följer man Umeälven uppströms, västerut från min hemstad Umeå i Västerbotten mot orten Storuman, hittar man ett pärlband av sel som gett namn åt orterna Kolksele, Fällforsselet, Harrsele, Selsberg, Ramsele, Bastuselet, Lillsele, Tuggensele, Tannsele, Lycksele, Betsele, Granselelund, Umgransele, Nya Rusele, Pausele, Barsele, Nysele, Grundsel innan man når Stensele. Därefter försvinner orter med sel i namnet. Istället för sel blir det stora långsträckta sjölika regleringsmagasin i den hårt exploaterade älven, som avlöser varandra ända upp mot norska gränsen.

Det här var allt från Rogen och Härjedalen för denna gång, men det dyker säkert upp mer i framtiden. Hoppas ni fick en liten inblick i ett av Sveriges mer orörda områden.

Samtliga foton tagna i Rogens naturreservat under perioden 5-11 september 2020

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

11 reaktioner till “Höst i Rogen 16

 1. Tack själv för tålamodet! Har försökt få med lite av vad området har att bjuda på, de olika biotoperna och lite av varför det är skyddat. Inte så mycket djur denna gång, men det blir fler tillfällen att besöka Rogen, förhoppningsvis även framöver.

  Gilla

  1. Tacksam för att ni tagit er an att följa med. Många gånger talar enskilda bilder sitt eget språk. Andra gånger känns det både roligare och mer viktigt att försöka förmedla det som finns utanför bildens fyra sidor. Film i all ära, men ibland går det för snabbt. Men vem vet vad framtiden hittar på…

   Gillad av 1 person

  1. Det låter bra Roger. Man hittar sina ”egna” platser där man känner sig hemma och trivs. Ibland nära, andra gånger tyvärr lite längre bort. Men, tack vare coronan, har jag haft möjlighet att besöka 4 ggr i år. Du är så välkommen att hitta lite inspiration till att fortsätta kämpa för det du tror på.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: