Höst på Gotland 1

Fick förmånen att följa med några duktiga ornitologer till Gotland under fyra oktoberdagar. Ön är känd som en rastplats för många flyttfåglar norrifrån, när de passerar Sverige via Östersjöns kuster söderut. Om vintern blir någorlunda mild stannar en del av dem kvar och övervintrar. Gäss, sjöfågel och örnar är dagliga inslag i faunan. Här dyker det även upp ovanliga fågelgäster när det blåser hårda vindar från öster. Men, på ön finns också annat att se.

Räven och kaninerna

Gotland är känt för alla sina vilda kaniner eller Rabbis (Oryctolagus cuniculus) som de kallas på gotländska. De inplanterades i början av 1900-talet och ökade snabbt i antal. Trots stora avskjutningar så har stammen klarat sig bra och är stor och stabil idag. Den ställer dock till stora problem för bönderna i vissa områden. Annars är en vanlig död trafikolyckor, där många kaniner dör varje dag. Detta utnyttjas flitigt av öns stora population av Kungsörn (Aquila chrysaetos), över 50 häckande par för tillfället. När kaninstammen blir för stor sker oftast en naturlig reglering av antalet genom att kaninvirus sprids bland dem och dödar ett stort antal.

Kaninerna gräver ut sina bohålor i sandig mark eller grusslänter, där de vanligtvis får 4 kullar per år. Ofta nyttjar de också täta och taggiga busksnår, där de snabbt kan gömma sig undan rovfågel och räv. De ses därför ofta sitta nära buskarna, som på bilden överst. Räven som vi stötte på en mycket tidig morgon på Gotlands sydspets, Hoburgen, hade en speciell jaktteknik. Räven hade placerat sig uppe på halmbalarna för att ta kaninerna med överraskning uppifrån. De hoppade snabbt runt balarna och räven gav så småningom upp sitt försök att överrumpla rabbis.


För mina följare utanför Sverige så är Gotland Sveriges största ö, placerad i Östersjön. Nås med bilfärja som tar ca 2,5 timmar från fastlandet.

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

2 reaktioner till “Höst på Gotland 1

    1. En del nya arter för i år, tusentals alfågel på sträck och tiotal kungs och havsörn. Två helt nya bekantskaper för min del var tajgasångaren och mongolisk piplärka. Kommer mera bilder framöver…..

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: