Höst på Gotland 2

Första dagen på Gotland bjöd på hårda nordostliga vindar. Vi trotsade dem och spanade ut över havet i lä bakom ett buskage på Östergarn, Gotlands ostligaste udde. Långt ute till havs drog tusentals alfåglar och vitkindade gäss, samt ejdrar, bläsänder, stjärtand, bergand, lom och doppingar, sjöorre och svärta m.fl.

Måsfåglar

Ett spännande ljus över havet lyfte fram de kontrastrika måsfåglarna som drog längs strandens skummande vågor efter något ätbart i ytan. Sommarens lite banala fjäderdräkt var nu i de flesta fall utbytt mot en mönstrad vinterdräkt, mycket variationsrik precis som ungfåglarnas dräkter. De mindre måsarna som skrattmås och fiskmås får sina vuxna fjäderdräkter efter två respektive tre år, medan trutar som havstrut får vänta till det fjärde året.
Vindarna avtog efter ett par dagar och på västra sidan av ön var det tidvis nästan helt stilla på havet. Även vindkraftverken slutade snurra och det blev nästan tyst. Långt ut på öarna kunde man höra gråsälar ”yla” lågmält som hundar.


Samtliga bilder är tagna på Gotland 15-18 oktober 2020. Klicka på dem för högre upplösning och fullt format.

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

2 reaktioner till “Höst på Gotland 2

    1. I was happy when I got the chance to join the gang of bird watchers. I have been there before but it was about 15 years ago last with these experts on birds. Gotland is large, 170 km in length, so it is important to know where to be, which my companions knew

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: