Höst på Gotland 3

Fågelskådning innebär långa dagar, som regel från gryning till solnedgång. Även om många fåglar sträcker nattetid så sker det mesta av rörelserna på morgonen för att ofta avta mitt på dagen. Oktober kan innebära frost på morgonen, så långkalsonger är mitt hetaste tips idag, förutom en välfylld termos med heta drycker och ett gediget smörgåspaket. För ”fika bör man, annars dör man” (känt fågelskådarcitat).

Gäss och svanar

Även om en del sångsvan tar vägen söderut över Gotland och knölsvan huserar i nästan varje vik, så är de vitkindade gässen flest i antal. De syns sträcka i stora lite oregelbundna flockar till havs eller rasta relativt oskygga på strandängarna där de betar av årets sista grönska. Övriga gäss som sädgås, bläsgås och den mer ovanliga spetsbergsgåsen ses oftast bara som enstaka individer tillsammans med andra. Ett annorlunda inslag är prutgåsen som, liksom vitkindad gås, nu flyttar söderut från sina arktiska häckningsplatser. De är därför inte helt ovana vid det karga kustklimatet på Gotland. Att beta alger vid havets bränningar bekymrar dem till synes inte, vana som de är vid tuffare miljöer på Svalbard, Grönland eller norra Sibirien.

Samtliga bilder är tagna på Gotland 15-18 oktober 2020. Klicka på dem för högre upplösning och fullt format.

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

2 reaktioner till “Höst på Gotland 3

    1. Thanks a lot Donna. It is strange, but when you stop and have a ”fika” (coffee with a sandwich) then something interesting often happens. You become more observant of small movements around trees and bushes. Some bird species also seem to lose their natural fear of humans.

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: