Ejder (Somateria mollissima)
Att studera havsfåglar är att studera havet. Den variation och rikedom i anpassning till havsmiljön de uppvisar är fantastisk. Ejder, trots en tillbakagång de senaste åren, får ändå betraktas som en karaktärsart vid havet. Oavsett om den syns längst ut i havsbandets brottsjöar eller plockar musslor under bryggorna inne i båthamnen i Strömstad.
Vindstyrkor mellan kuling och storm hindrar inte ejderflockarna från att flyga i någorlunda ordnad formation mellan vågornas toppar och dalar. De kontrastrika ljusa gudingarna syns på långt håll med blotta ögat, medan honorna är spartanskt tecknade i ledet. Praktiskt när de ligger och ruvar på äggen sommartid. Sedan de ungarna hanarna mer diskreta i grått och svart.
Bild 1-4: Nordkoster, Kosterhavets nationalpark – 2020-11-03
Bild 5: Strömstads hamn – 2019-02-25
Tråkigt att de minskat så mycket – förr såg man alltid stora flockar ute i skärgården, numer betydligt färre. Minns hur man ofta såg en hona med upp till 15-20 ungar efter sig … ja kanske ännu fler – en trevlig syn var det i alla fall. 🙂
GillaGillad av 1 person
Håller med dig, oroväckande också att forskarna inte riktigt vet varför. Huvudföda blåmusslor tycks minska, men det är troligtvis bara en liten delförklaring. Däremot, vad jag kunnat konstatera själv, så har en del av deras gamla häckningsplatser i den yttre skärgården tagits över av t.ex storskarv, vilket säkert är en kombination av att den enes födotillgång minskar och den andres ökar.
GillaGillad av 1 person
Beautiful flight shots, Hans. Super-love the last shot of the close-up and the gorgeous water reflections. In the U.S.,we call this a Common Eider who is a regularly seabird basically along the New England states coastline only. Some day we hope to travel around the New England states, maybe I’ll get a chance to see one. 🙂
GillaGillad av 1 person
wonderful series of birds!!
GillaGillad av 1 person