Fåglar vid havet 1

Ejder (Somateria mollissima)

Att studera havsfåglar är att studera havet. Den variation och rikedom i anpassning till havsmiljön de uppvisar är fantastisk. Ejder, trots en tillbakagång de senaste åren, får ändå betraktas som en karaktärsart vid havet. Oavsett om den syns längst ut i havsbandets brottsjöar eller plockar musslor under bryggorna inne i båthamnen i Strömstad.

Vindstyrkor mellan kuling och storm hindrar inte ejderflockarna från att flyga i någorlunda ordnad formation mellan vågornas toppar och dalar. De kontrastrika ljusa gudingarna syns på långt håll med blotta ögat, medan honorna är spartanskt tecknade i ledet. Praktiskt när de ligger och ruvar på äggen sommartid. Sedan de ungarna hanarna mer diskreta i grått och svart.

Bild 1-4: Nordkoster, Kosterhavets nationalpark – 2020-11-03

Bild 5: Strömstads hamn – 2019-02-25

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

4 reaktioner till “Fåglar vid havet 1

 1. Tråkigt att de minskat så mycket – förr såg man alltid stora flockar ute i skärgården, numer betydligt färre. Minns hur man ofta såg en hona med upp till 15-20 ungar efter sig … ja kanske ännu fler – en trevlig syn var det i alla fall. 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Håller med dig, oroväckande också att forskarna inte riktigt vet varför. Huvudföda blåmusslor tycks minska, men det är troligtvis bara en liten delförklaring. Däremot, vad jag kunnat konstatera själv, så har en del av deras gamla häckningsplatser i den yttre skärgården tagits över av t.ex storskarv, vilket säkert är en kombination av att den enes födotillgång minskar och den andres ökar.

   Gillad av 1 person

 2. Beautiful flight shots, Hans. Super-love the last shot of the close-up and the gorgeous water reflections. In the U.S.,we call this a Common Eider who is a regularly seabird basically along the New England states coastline only. Some day we hope to travel around the New England states, maybe I’ll get a chance to see one. 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: