Fåglar vid havet 3

Havssula (Morus bassanus)

En av de absolut mäktigaste havsfåglarna vi kan se här på Västkusten, enligt min mening. Jag hade förmånen denna blåsiga dag, att få uppleva inte mindre än sex havssulor som återkom för att fiska i det stormigt upprörda havet. De brukar normalt hålla sig lite längre ut från land men denna dag tycktes de finna något ätbart innanför bränningarna på Kosteröarnas nordvästliga sida, men ändå på tillräckligt avstånd för att jag inte skulle lyckas med några närbilder. Men känslan, av att de är ett med sin miljö, finns där i alla fall.

Bara att se sulorna upprepade gånger dyka helt hejdlöst ner i de kraftiga vågorna, räcker långt för min del. När de väl fixerat ett byte, förvandlas de till en målsökande vit robot. På ett ögonblick störtdyker de, fäller ihop de långa och smala vingarna bakåt för att öka hastigheten och minimera motståndet i luft och vatten. När de bryter igenom vattenytan syns det knappt något vattenstänk alls. De låg kvar en kort stund på havet innan de mödosamt sprang på ytan och försökte få luft under vingarna, alltid mot vinden och i långa vågdalar.

Samtliga bilder från Nordkoster, Kosterhavets nationalpark – 2020-11-03

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

8 reaktioner till “Fåglar vid havet 3

  1. Wonderful series, Hans, that dive is powerful! They have gorgeous beaks I think. I’ve been fortunate to see/photograph this bird (we call it a Northern Gannet) on a couple occasions on the Chesapeake Bay over the winter years ago. 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: