Kungsleden 2009 – dag 12

Måndag 6 juli – Kaitum

”Mulen morgon, för andra dagen med duggregn och vind från sydost. Frukost på kokt öring med fruktsoppa (?)! Regnbyxor på med lite småfuktiga kängor. Inställd på en snabb dagsetapp de 13 kilometrarna ner till Kaitum för att proviantera och torka upp.”

Bred dalgång ner till Stourjiertá, som är ett häftigt djuppass mellan två branta sluttningar. Såg tyvärr inga toppar, molnen var nere i dalen och slickade bergssidorna. Då kängorna redan var småsura och dagen var ung bestämde jag mig för ett avstick till ett par småsjöar en dryg kilometer öster om leden. Lite smårisigt att ta sig dit och surt runtomkring på vissa ställen. Båda sjöarna var tyvärr grunda med flacka stränder. Såg eller kända inget, förutom i fötterna som nu var dyngsura. Knata ner på leden igen, bytte skoinnanmäte och tog en snabblunch. Drog sedan snabbt ner till civilisationen och var framme redan före klockan ett. Behövligt för lite personlig omtanke; tvätt av kläder, torka kängor och en snabbvisit i den av stugvärden framställda varukorgen. Lyxa till det med espresso och snickers! Stugvärmen var redan på, ett gammalt par som lämnade Singis före mig kl 6 i morse hade fixat det.”

”Dagen var ung så jag greppade spöet och begav mig ner i deltat mellan de två älvarna som mynnar ut i Kaitumjaure, på nästan samma plats. Kom först ner i ett virrvarr av grunda vikar och halvöar, vide och fjällbjörk. Fick bara sjögräs och närkontakt med sten. Drog mig uppströms Kaitumälven. Genom manshögt vide hamnade jag vid den breda älvfåran. Vattnet var så klart att jag utan problem såg en kilosharr följa den rödfärgade kopparskeden, som gett så mycket hittills. Vevstoppa och den stoppade med, tre försök och så vände den två meter från land!”

”Fortsatte kasta på olika sätt, men bytte till sist till harrdräparen från Rogen. En Sölvkroken, avlång silver med röda och gröna fläckar på. Ett par långa kast ut till strömkanten så hände något plötsligt. Ett sug i spöet, som om jag fastnat i en tångruska. Började veva in tungt innan jag förstod att fisken stod still i strömmen antagligen. Några meter och den började röra sig sakta, mot mig! Tog in lina och fick till sist syn på jätteharren. Den gjorde korta vändknyckar men körde inte, lossa på bromsen lite men den ville inte dra. Dåliga förutsättningar att handlanda med en hög risig strandkant. Låste istället bromsen och satte allt på en kort. Med ett långt draglyft hamna den säkert i buskarna. Dryga 45 cm och minst ett kilo! Hann faktiskt få lite laxdarr i knäna innan det var över. Så grann, gammal med jätteflagga på ryggen, kluven längst bak.”

Handla när stugvärdarna kom tillbaka. Det blev harrfilé med mos, kall öl, persikohalvor och espresso med nötmandelchoklad som avslut på en förträfflig dag, igen!”


Samtliga bilder togs med en lånad enkel digitalkamera Canon IXUS 90 IS, så ni får ursäkta bildkvalitén.

Satellitkarta över hela vandringen med dess delmål, dag 1-20, från Abisko i norr till Kvikkjokk i söder, totalt ca 30 mil, hittar ni på första inlägget här.

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: