Kungsleden 2009 – dag 18-19

Söndag 12 juli – Fiske i Pårte

Eftersom planen var tre veckor i fjällen och jag inte nyttjat alla vilodagar blev beslutet att stanna i Pårte för vila och fiske ett par dagar innan slutetappen ner till Kvikkjokk. Någon större brådska att komma hem tidigare fanns inte och tågbiljetterna från Murjek till Göteborg var redan köpta. Inte så många bilder blev det, desto mer fisk…..

”En strålande dag med blå himmel och vita ullmoln, +17 grader C när jag segade mig upp vid 9. Avvaktade tills morgonruschen var över nämligen. Packade en dagstursäck med fika och fiskelåda. Tog turen mot utloppet och sjöns södra sida, bort till inloppet och båthuset där.”

Sjön Sjabtjakjaure, som den heter, verkar krylla av småöring. Gårdagskvällens försök att lura ”25:or” skulle upprepa sig runt hela sjön. Trots lite vind och en regnskur hade jag redan tio öringar före vadet över Rittakjåkkå. Vadet togs vid det grunda och breda sjöutloppet, knädjupt som mest men hala stenar. Knotten och myggen förföljde mig hela vägen men U622 och lite vind ibland gjorde det uthärdligt.”

”Det bästa stället var annars den näst sista udden före myren i sjöns sydände. Rätt djupt vid ett par stora stenar och rakt ut i sidvinden samt i kanten av läsidan högg det stort. Den första öringen över halvkilot, cirka 40 cm lång men smal trots ett stort huvud. Kampen blev kort och ojämn. En tuff röding tog också draget 6-7 meter ut. Levde rövare vid land men slutade även den i gräset, längd ca 35 cm.”

”Tog en sista firarfika, packade fisk och drog mot bron över Tjåltajåkka och leden de sista tre kilometrarna till Pårtestugan. Summera under vägen; en röding och 28 öringar blev dagsresultatet, varav 10 på fluga. Kul fiske, även om storleken kunde ha varierat lite mer. Roger stugvärd konstaterade detsamma. Vissa år var den större fisken mycket sällsynt och väldigt mager. Han hade dock med båt lyckats få öring på mellan 1,5 till 2,5 kg, mest på streamer och flugspö.”

Måndag 13 juli – Regnkaos i Pårte

”Sega mig upp vid 8-tiden när det börjat lugna sig i köket. Helgrått ute och duggregn. En lite aning till ljusning när jag gick ut, skulle snart förbytas till ett evigt regn som inte upphörde på hela dagen. Gick denna dag på Kungsledensidan av sjön för att testa fiskelyckan.. Började nappa bra på väg ut mot första udden. Innan jag hade rundat den hade jag lurat åtta småöringar. Sedan blev det trögare. Fick bara två till på hela vägen.”

”Vände åter, genomblöt, och genade upp på leden. Helskinnad tills jag skulle hoppa sten vid stugskylten. Halka på en av stenarna som låg i vatten och föll pladask i vattnet mellan stenarna. Slog i knäet mot en vass sten och svor högt. Nästan framme! Sparkade igång bastutemperatur i torkrummet, precis lagom till att fyra genomsura tältare dök upp och valde innelogi. Skulle visa sig bli fullt hus innan kvällen var slut. Roger fick leta efter madrasser och pussla ihop det. Tyskar, fransoser och diverse svedeser, alla svettiga, blöta och trötta och ingen som hade lust att krypa in i ett blött tält. Hann torka mina kläder men kängorna lär vara sura sista dagen till Kvikkjokk. Började läsa Ranelids ”Krigaren” men gav upp i kaoset. Fixa go´natt och läste i sängen istället.”


Samtliga bilder togs med en lånad enkel digitalkamera Canon IXUS 90 IS, så ni får ursäkta bildkvalitén.

Satellitkarta över hela vandringen med dess delmål, dag 1-20, från Abisko i norr till Kvikkjokk i söder, totalt ca 30 mil, hittar ni på första inlägget här.

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: