Rädda en gås

Varför inte vara öppen och säga som det är. Vi slänger många bilder och visar bara det som blev ”bra”, men vad är då bra egentligen? Gick igenom bilderna från ett kvällspass förra veckan. Ibland tar jag bilder, speciellt av flygande fågel, bara för att träna upp ögat och snabbheten. Fungerar dåligt när de kommer för nära. Grågåsen nedan blev bryskt halshuggen av fotografens ostadiga hand, först ett huvud, sedan två tomma rutor och sist en kropp.

Men vänta, det är ju samma individ med någon tiondels sekund mellan tagningarna. Vi vänder på steken och ser om bilderna matchar. Ja, inte riktigt. Lite annan vinkel på halsen kanske det är och bakgrunderna har olika ton. Men utan automatik blev exponeringen ändå rätt så jämn, även om den är lite underexponerad.

Lite plock i datorns underbara värld samt en ny bakgrund och vips har vi räddat en gås i dag. Bildmanipulation eller ett pyssel i farbror Frejs och Kurt Olssons anda. Det avgör betraktaren. Men gåsen blev hel och lever vidare, tvådimensionellt här och säkerligen i verklighetens 3D-värld också. Kul var det i alla fall även om bilden i sig är ganska ointressant.

Lagad grågås, Orrevikskilen Strömstad – 2021-05-19

Fast å andra sidan, finns bilderna i ett kopplat sammanhang eller i en direkt serietagning som denna, kan de berätta en historia för iakttagaren, där han/hon själv kan fylla i tomrummet mellan. Bra bilder eller inte men jag tycker mig kunna höra ett klagomål i kön på hastigheten och det snabba uppbrottet, när allt var frid och fröjd i den romantiska kvällen.

Skynda, skynda…..
…..örnen kommer
Hallå, det var ju en häger!

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

2 reaktioner till “Rädda en gås

  1. Läcker manipulation. En vacker dag kanske jag testar något sånt. Eller kanske inte, nöjer mig med att fota lite sporadiskt, det tar ju tid att lära sig dessa manipuleringssprogram…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: