Notdragning

En myggstinn söndagskväll i början av juli befann jag mig återigen i Rogen, Härjedalen, med goa fiskekompisar. Men vid detta tillfälle var vi bara åskådare till en notdragning efter fisk. En nästan bortglömd tradition som pånyttfötts tack vare ett gäng entusiastiska Härjedalingar. En fiskemetod som för många år sedan var en förutsättning för att skaffa matfisk till vintern, då i huvudsak den feta siken, som saltades eller röktes.

I en relativt nytillverkad träeka, med för ändamålet speciell utformning, gav sig två man ut med noten på Öster-Vattnan. Båten är bredbottnad för att klara den tunga noten med fisk när det är dags att dra in.

Noten, som består av ett finmaskigt nät, läggs ut från botten upp till ytan på bara några meters djup.

Den ros ut i en vid cirkel för att på så sätt ringa in den fisk som uppehåller sig just där, vid det tillfället.

När hela noten är utlagd försöker man skrämma in fisken i noten med hjälp av käppar som sitter i änden på den.

Snabbt sluts cirkel för att stänga inne fisken och botten på noten dras ihop med en bottenlina så noten liknar en jättestor håv.

De båda ändarna på noten är försedda med järnringar och genom dessa träs en lång trästör för att sluta noten i en tillfällig söm.

Därefter dras noten in i båten med förhoppningsvis all fisk som samlats vid regnbågens slut. Lägg märke till lutningen på båten tack vare dess stadiga konstruktion.

Två glada notdragare som lyckades och fick fisk, två abborrar på cirka halvkilot vardera. Bättre lycka nästa söndag!


Rogens naturreservat, Härjedalen – 2021-07-11

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

5 reaktioner till “Notdragning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: