Det var vad min mamma brukade syssla med, rotslöjd som det hette. Jag fick hjälpa till ibland och leta fram fintrådiga röttter som tvättades, blötlas för att sen klyvas mitt i tu. Ett fin pillgöra som resultera i allt från brödkorgar till sockerskålar och fina broscher. Traditionellt hantverk som hon hade lärt sig i tidiga år hemma i Jämtland. Med anor från nybyggartiden när man fick använda sig av material som naturen tillhandahöll för att kunna tillverka det som hushållet behövde. En tid när Norrland skulle koloniseras och samhället i stort sett var kontantlöst, där skatt kunde betalas med exempelvis torkad gädda.
Efter en vecka i Härjedalen var det dags att dra norrut för ett annat slags rotarbete. Planen var att leta efter min mormors rötter och besöka platser jag inte sett sedan tonåren. Norrut på E45 mot nordvästra Jämtland, via Östersund till Strömsund. Till slut hamnade jag i Gubbhögen (senare postort Högbynäs) vid den långa Flåsjön. Först ett detektivjobb på Alanäs kyrkogård där de flesta av mormors släkt finns begravda. Fann flera av hennes syskon där, hennes man från första äktenskapet (mammas styvfar) och även hennes föräldrars grav.
Ett anslag vid kyrkan angav att det skulle vara musikcafé senare under kvällen på bygdegården i Höganäs. Fick lite kontakt med hjälpsamma lokalpatrioter från bygdegårdsföreningen med boende för natten och upplysningar om släktgårdar. Ett 60-tal ortsbor och sommargäster, likt mig själv, hade mött upp. En annorlunda men mycket givande kväll med högläsning ur den lokala arbetarförfattaren Gustav Hedenvinds samlingar, född samma år som min mammas morfar Erik Nyman, 1880. Texterna blandades med arbetarsånger, den sista ett uruppförande av ”A working class hero…”, tolkad på lokal dialekt.
Alanäs och Gubbhögen, Flåsjöbygden, Jämtland – 2021-08-14
Intressant läsning
GillaGilla