Dag 42

7 april 2022

Döden kan vara naturlig, orsakad av sjukdom, olycksfall eller ålder. Vi i väst möter den inte synligt och öppet, så nyhetsmedias varning om obehagliga bilder på krigets värsta baksida kan vara befogat. Det går ändå inte att ta in dödens ansikte på tryggt avstånd från skådeplatsen, även om vi försöker föreställa oss känslan av att vara på plats.

Kriget kräver offer, det finns inget undantag. Det absurda är att kriget har sin egen lagbok. Den skall reglera kriget, huvudsakligen ur humanitär synvinkel. Hur nu ett krig i sig kan betecknas som humanitärt. Det måste vara det mest omänskliga sättet att lösa en konflikt på. Att bryta mot krigets lagar, kallas krigsförbrytelse, vilket är straffbart enligt internationell rätt. Straff kan utdömas av internationella rättsorgan som Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

ICC etablerades så sent som 2002 som en internationell domstol och en permanent tribunal för att åtala personer för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser enligt bland annat Romstadgan. I november 2019 hade 123 stater undertecknat och ratifierat Romstadgan. Men eftersom både Ryssland och USA inte har ratificerat avtalet så blir det ett verkningslöst vapen att använda mot angriparen Ryssland i Ukraina.

Därför kan den ryska representanten i FN´s säkerhetsråd fortsätta läsa innantill i sina manuskript godkända av Kreml och blockera varje beslut med sin vetorätt. Eftersom de inte godkänner ICC kan de inte åtalas för krigsbrott, trots övertygande bevis redan idag. De kan inte heller uteslutas ur säkerhetsrådet då de enligt krigets lagar bevisligen inte begått något brott, dvs Moment22. En för övrigt mycket begåvad film från 1970 om krigets omöjlighet.


Gråtrut och gråsäl, naturlig död år 2020

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: