Fallen eagle

Eftermiddagen började bli sen i fågeltornet. Händerna kallnade när sittplatsen hamnade i skugga. Bara några få plusgrader i luften och havsviken var frusen så när som på en smal ränna med sötvatten från en bäck. Ovanligt lugnt med fåglar, nästan inga gäss syntes på ängarna. Mot en klarblå himmel i norr framträdde en välbekankt silhuett på långa breda vingar.

En ung havsörn kom på höjd i min riktning, rakt över viken. Försökte fånga in den i sökaren med stela fingrar i vantarna. Oväntat släpper örnen ner benen och spanar ner i bäcken. Den vinklar in vingarna och beslutar sig för en snabb störtdykning rakt ner i en konstig vinkel och nästan i ryggläge. Försökte följa den med darrande händer.

Om den trodde att den sett en fisk eller ål vet jag inte, men att döma av betendet därefter så var jaktförsöket klart misslyckat. Såg ut som den såg sig om och hoppades att ingen sett den aviga och onödiga luftakrobatiken. När örnen ändå hade landat så kanske en stor slurk sötvatten skulle kunna vederkvicka sinnena. Eller så försökte den bara kontrollera vad det var som hade fångar intresset tidigare högt upp i skyn.

Örnen blev snabbt varse att jag stod och iakttog den. En oförsiktig rörelse när jag försökte resa mig upp fick den omdelbart att lätta och nästan slukas av skogen i bakgrunden. Hela äventyret över på mindre än en minut, enligt kamerans registrering. Lite skakig efteråt, inte bara av kylan. Första närkontakten i år, vi får bara hoppas på fler. Trägen vinner!


Orrevikskilen, Strömstad – 8 mars 2023

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

11 reaktioner till “Fallen eagle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: