Fiskelycka

STORSKRAKE (Mergus merganser)

Skrev kort för ett par år sedan om de snorklande storskrakarna i en av mina favoritvikar. Sällan, eller aldrig, lyckas man få se vad de söker efter under ytan. Den här regniga dagen i mars sökte tre av dem igenom de grunda partierna av strandkanten. Normalt hinner de svälja bytet innan de kommer upp, men denna gång var hanen tvungen att vända på den lilla fisken i luften för att svälja den hel. Det är antagligen en spigg (Gasterosteus aculeatus) som med sina vassa taggar gör den svår att svälja annat än med huvudet före. Honan bakom fick hålla till godo med vegetarisk kost på ålgräs (Zostera marina).

En kväll i början av april dök det sent upp två honor i en i övrigt nästan på fåglar tom vik. Tranorna jag skulle fotografera höll sig på tryggt avstånd på andra sidan viken, där stranden snart gled in i kvällsmörkret. Det var mindre vatten denna kväll än vid tillfället i mars, så de fiskade mitt ute i viken. Försökte uppfatta vad de var ute efter men mörkret gjorde det omöjligt att se. De snorklade nästan konstant under en kvart för att sedan dra ut mot djupare vatten. De kanske bara tänkte som jag, passade på och njöt av den fina och relativt varma kvällen.


Nöddökilen, Strömstad – 22 mars och 7 april 2023

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

2 reaktioner till “Fiskelycka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: