Jordloppa

IRISJORDLOPPA (Aphthona nonstriata)

Sökte mig fram i den torra förnan, bland gräs och löv, efter några tecken på tidigt spirande växter. Så här nära Strömsvattnets vattenlinje var det i stort sett bara små skott av Iris som stack upp som gröna spjutspetsar. När jag närmade mig en för att ta en bild sprätte det till av några små insekter, inte mer än ca 2 mm långa. Kröp inpå med mitt makro för att få en bättre uppfattning om vad det var. De påminde om allövsbaggarna jag brukar se här i de unga albestånden, men dessa var mycket mindre i storlek.

De skapade långsträckta räfflor och hål i de tunna bladskotten för att stilla sin hunger. Men liljor är tåliga och växer snabbt så de har nog ingen större påverkan på dessa bestånd, även om det säkert var hundratals av dessa s.k. jordloppor. Fick konsultera Artfakta för att försöka artbestämma dem, en av många arter av små skalbaggar som hoppar snabbt med sina kraftigare bakben när man närmar sig och som var och en är specialiserad på sin värdväxt. Inget för trädgårdsodlare vad jag förstått.

Hur som helst, solen sken intensivt och med 12 grader C i skuggan var det full fart i bladvecken. Vårkänslorna svallade över på vissa som skyndsamt fann en partner för artens fortlevnad. Love is in the air, enkelt uttryckt. Drog mig diskret undan.


Bäckenskogen, Strömstad – 9 april 2023

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

3 reaktioner till “Jordloppa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: