Rubinen från öst

RUBINNÄKTERGAL (Calliope calliope)

Mötte upp två gamla vänner från ungdomsåren 14 mil hemifrån. Orsaken ser ni här ovan, de skulle försöka se Sveriges enda Rubinnäktergal, som för tredje året i rad valt att övervintra i södra Sverige. Ett något märkligt val med tanke på att den hör hemma i Sibirien under häckningstid och tillbringar vintern i sydostasien (se utbredning nedan).

Dessutom inget tillfälligt navigationsfel då denna individ återvänt till samma område två år i rad nu. Den har klarat sig tack vare intresserade ornitologer som ordnat med lämplig vinterföda som tillskott till det som erbjudits av husägarnas vanliga diet på sina fågelmatningar. Hanen är svår att missa med sin klara röda strupe och kraftiga teckning i svart och vitt runt ögonen. Den är numera ringmärkt och försedd med en liten sändare för att försöka lokalisera vart den tar vägen nu när värmen kommer.

Vi var helt ensamma vid vårt besök i denna villaträdgård där den först höll sig dold i en tät häck. Efter en kort stund kom den fram, lyssnade likt en trast efter nåt i gräset och blixtsnabbt fångade den tag i en daggmask. Stördes inte alls av vår närvaro, antagligen då den kände sig trygg i denna miljö och att den fått mat serverad dagligen av människor. Den var nog också anpassad till alla tiotusentals fågelskådare som besökt den under dessa år. Jag tackar gubbarna med mössan på svaj för att de fick mig med på den här turen.


Trollhättan – 11 april 2023

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

9 reaktioner till “Rubinen från öst

 1. En riktig snygging, jag får nöja mig med våran Blåhake.
  Läste Sundins resebeskrivning nu förstår varför du inte orkad mer än två dagar.

  Gilla

 2. En så vacker fågel med den röda haklappen, en hane förstår jag. Måste ha känts lite speciellt att få vara där och fota den, en fin serie på den sällsynta fågeln.

  Gillad av 1 person

 3. That’s very exciting – what a gorgeous bird. It’s nice that everyone cooperates to respect the bird and keep it safe (and well-fed!). I see it’s banded – do you know if the band was put on in Swededn?
  Great photos!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: