Form eller färg 1(2)

VALFRIHET eller VILLRÅDIGHET

När jag slutade med att göra om färgbilder till monokroma kändes det först befriande. Att kunna se gråskalorna direkt i sökaren och styra över ljus och kontrast ger en direktuppfattning om ett slutresultat men också vad bilden skall säga. Oftast är det former och ljus, men även människor som får mig att växla till det monokroma läget. Bildens gråtoner framhäver så mycket mer än färgernas kulörer. De flesta bilder jag ser i media är dock i färg, kanske för att världen inte är så svart och vit ändå. Min känsla är dock att detaljer drunknar i färgexplosioner, om inte färgskalan är lite mer återhållsam och begränsad.

För mig är valfriheten det primära, även om det känns det villrådigt ibland. Skall erkänna att jag i fält ibland tar både och, på samma motiv, för att på plats kunna se vad jag är ute efter att förmedla. Kunde vara intressant att höra vad ni tycker, både som bildskapare själva och betraktare. Oavsett, så låter jag känslan styra, då och där. Det brukar kännas bäst så, när bilden skall upp och skärskådas på skärmen.

Samtliga bilder från en och samma björk, fälld av en bäver för flera år sedan.


Bäckenskogen, Strömstad – 9 april 2023

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

2 reaktioner till “Form eller färg 1(2)

 1. I agree with you that “… details are drowned in color explosions …”, but only sometimes; not always. Your note of the exception “ … unless the color scale is a little more restrained and limited”, I think is a good observation.

  When I take candid photos of my grandkids, actually anyone for that matter, if I think the photo is exceptionally good, I will convert the to black and white because that usually allows for a better concentration on the subject.

  With nature shots I very rarely convert color to B&W because it just does not look right to me, something is lost in that translation. However, I will often mute colors that I think are distracting to the subject.

  Gillad av 1 person

  1. Thanks David for your reflections. Even if my children think I am a bit old in my technic thoughts, I still prefere mono when it comes to peo ple and apecially my five grandchildren. Your point is similare to mine, their expressions gets clearer.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: