Tick-tack-tick

GRANSÅNGARE, sydlig (Phylloscopus collybita collybita)

För den som sett och lyssnat uppmärksammat på min kortfilmsserie Bäcken 1-5, hörs det ett upprepande fågelläte i bakgrunden då och då. Ett flertal gransångare håller nämligen till på båda sidor om bäcken och försöker överrösta porlandet med sin ganska triviala men lätt bestämbara sång. Jag är nog ingen utpräglad fågelfotograf, har jag insett, så det gäller att ha sina knep.

Denna varma vårdag, när björkens knoppar började lysa gröna i motljuset, skulle en gransångare luras. På 8-10 meters avstånd la jag min mobil på en trädstam. Satte på lätet av en gransångare på repetition och placerade mig själv i skuggan under en gran. Det tog bara någon minut så kontrade en något upprörd hane. Först dold i granarna, sedan mer synlig i de höga björkarna.

Han bytte hela tiden snabbt position för att försöka pejla in inkräktarens placering. Jag fick då och då en blick som både verkade nyfiken och undrande. Vad var det som pågick här i hans revir egentligen? När han till sist satte sig nästan rakt ovanför mig förstod jag att han förstod. Jag fick en blick (se sista bilden) som säger allt och avslutade mitt lurendrejeri så han kunde stressa av och som jag bara njuta av lövsprickningen.

Sång av sydlig gransångare i Ukraina, Xeno-Canto

Bäcken, Strömstad – 21 april 2023

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

6 reaktioner till “Tick-tack-tick

 1. Fina bilder på gransångaren! Vi hörde den i måndags under vår månadsträff på ”Ängen” (SNF i Finspång) Jag undrade hur den såg ut … och nu visar du den så lämpligt. Tack för det 🙂

  Gilla

  1. Ja, den är lika anspråkslös som lövsångaren, bara lite gråsmutsigare. Kompenserar det med en klar röst och en medryckig sång som gör en glad var gång. Tack Anki.

   Gillad av 1 person

 2. En dag när jag var nere vid revet i Simrishamn stod en gubbe lutad mot väggen på ett lurigt sätt. Jag hade aldrig sett honom innan. Han hade en kamera i handen. Hans hustru stod en bit bort. Hon var uttråkad. Jag frågade vad han gjorde och han sa just att han försökte fota gransångare. Det är en konst, sa han och jakten är kul.

  Du riggade jakten! Men fina bilder blev det som ger oss andra möjlighet att se detaljerna på dessa oansenliga, men trevliga sångare.

  Må väl.

  Gillad av 1 person

 3. Well-written and very nicely photographed, Hans. I’m glad you finally gave the bird a rest. 😉 I love the way the warbler is framed in the second and fourth photos. Thank you!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: