High-key

SAVANN, ELLER …..

Att försöka återskapa en plötslig känsla av att befinna sig på en annan plats kan kännas utmanande. Ett relativt utfrätt ljus denna dag fick mig att se vassen och buskagen som en savann. Bara genom att överexponera bilden hittade jag känslan i det torra gräset och till synes döda träd och buskar.

Bilden går att ”rädda” med hjälp av lite kontraster enligt nedan, så den någorlunda överensstämmer med den verklighet man minns. Ja, kanske till och med lite ”bättre” återgivning än mitt öga såg. Att sedan skruva mer på kontrasterna och efterbelysa ett parti är av de flesta betraktat som en annan verklighet.

Vad som är rätt eller fel, sitter i betraktarens huvud och föreställningsvärld. För mig är det viktiga att jag befunnit mig på platsen, återgett vad jag såg i mitt eget huvud och öppet kan visa det. Det ni ser nu kommer troligtvis om 15-20 år att betraktas som gammaldags avfotografering när AI-tekniken tar över.


Strömsvattnet naturreservat, Strömstad – 26 april 2023

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

En tanke på “High-key

  1. There are so many ways to render a scene, to show what you saw or even what you didn’t see, but might have seen. I like your three versions. AI is going to change the wy we work, I suppose, but I have to say that I’m happy with the choices I have now. It’s already too much sometimes. 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: