Kvällslugnet

VÄRMESLAG I APRIL

En ovanligt varm dag i april och kvällen var fortfarande ljum där jag tog kvällskaffe i fågeltornet. Trodde kanske att fiskgjusen skulle svepa in men slog tanken ur hågen när jag såg den nästan torrlagda havsviken. Ett högtryck hade satt sig över oss, nordostliga vindar drev ut vattnet och SMHI kunde deklarera att Strömstad var först i Sverige med att klimatmässigt ha fått sommar. Fem dagar i rad med en dygnsmedeltemperatur över +10 grader C, händer normalt sett först i maj månad.

Fågellivet verkade ha anpassat sig därefter. Visst hördes de sjunga och enstaka individer rörde sig i luften, men merparten låg stilla eller sökte föda i de grunda gölarna på strandängen. Först när solen började gå ner sträckte gravand, gräsand, grågås med flera ut mot bättre övernattningsmöjligheter. Bara en ensam gråhäger verkade njuta av det sista ljuset och kråkorna som försökte hitta lite kvällssnacks innan läggningsdags. När kameran var nerpackad och mörkret la sig, letade sig en vattenrall ut ur vassen framför mig. Härmade den och fick svar, om än lite obegripligt för mig. Fel dialekt kanske….


Orrevikskilen, Strömstad – 18 april 2023

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

5 reaktioner till “Kvällslugnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: