Bruk av skog #2

RESERVERADE TRÄD

Ett böljande skogslandskap i en uppluckrad jordbruksbygd, en bit från Västkusten i Hallands inre. Maj månad, liksom oktober, är bra månader att ta på sig skogsglasögonen, som Lars Lundqvist brukar uttrycka det. Då syns tydligt trädslag och växtsätt, deras val av växtplats och hur de anpassar sig. Stora delar av dessa bokskogar är numera reserverade för oss betraktare, där granskogen anses göra intrång, även om den har sin egen lyster i dunklet av jämngamla stammar där endast mossa trivs. Granplantorna hittar alltid någon plats att gro på i skuggan av lövtaket, där nötväcka, hackspettar och nötskrikor säkert har haft en näbb med i etableringen.

Får roten vara kvar efter en försiktig gallring bland bokarna, så hinner ibland föryngringen skjuta rotskott innan förmultningen hunnit starta. Naturlig gallring med vindfällda träd öppnar upp. I vissa gläntor har några tallar klarat sig, liksom björk, asp, rönn och ek försöker skapa sitt eget rum. Undervegetationen är fattig i detta hav av torkade boklöv, än så länge har bara vitsippor och blåbär börjat blomma. Skogen får visserligen leva sitt eget liv, men även här krävs skogsvårdande insatser för att skapa nåt som anses attraktivt för den stora allmänheten. Av all fågelsång mitt på dagen så saknas inte så mycket för andra levande varelser heller.

Med mina skogsögon någorlunda öppna försöker jag se och förstå vad som är bäst för skogen själv och alla dess invånare. Historiskt har här varit gammal skog med mycket bok, men även mark för skogsbete eller stora öppna ljungmarker efter kalhuggningar och svedjebruk. Att nu försöka återskapa ett slags naturligt system med bokskog blir lite på samma sätt som förr – människan styr och petar för att i första hand tillfredställa egna behov, även om många rariteter trivs här, kanske också till vår glädje.


Åkulla bokskogar, Varberg – 3-4 maj 2023

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

8 reaktioner till “Bruk av skog #2

 1. en riktig skog är så magnifik ger en sån frid att vistas i.

  Dock har jag en fråga jag kan inte fortfarande inte kommentera dina inlägg med Safari vilket jag kan göra med alla andra verkligen skumt. när jag ska gilla kommentera så måste jag byta webbläsare

  Gilla

 2. I know what you mean by habitats being preserved are often still managed to serve human needs and interests. On our island, we have a large tract of forest that was preserved from any building and is now used for walking. Certain trails can be used by bikes and horses, too. But when someone thinks a new boat ramp should be built at one of the small lakes, there is trouble. People speak up for the forest and speak out against building anything at all. No grass, please, no boat ramps, no pavement anywhere! But it’s a hard fight sometimes.
  Your photos are terrific!

  Gilla

  1. Yes, when we talk about forests, especially in Sweden at the moment, the conflicts of interest become very clear even though the country consists of almost 70% forest. Here is the big dividing line between what is called clear-cutting, with the replanting of large areas, and forest conservation with regard to biological diversity and climate impact. It takes 30-40 years before the forest has grown enough to become carbon dioxide neutral again, and according to the research, we don’t have that time. Reserving forest, like the beech forest in this case, can benefit both climate and species richness, even though it is not fully ”natural”.

   Gilla

   1. Wow, such a huge portion of your country is forested, I didn’t know it was that much – but it makes sense – the settlements are mostly on the edges, I think. On a bigger scale than the small island I live on, the same fight goes on here – clear-cutting vs. forest management and conservation. At this point, any time someone can stop clear-cutting, paving, or building and leave nature as it is, that’s a step in the right direction.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: