Trädgårdsliv #3

RÄTT TONART, FEL INTRO

Vaknade som vanligt till det tidiga morgonljuset och de lokala bevingade sångförmågorna. Strof och tonart från björken utanför fönstret kändes inte riktigt som min egen maestro, rödstjärten. Denna saknade rödstjärtens lite banala intro på samma ton varje gång och variationen var större med en lite längre strof. Tänkte inte så mycket mer på det då utan somna om igen.

När jag senare på eftermiddagen tog en paus i skuggan vid husväggen med en papperstidning utslagen framför mig, blixtrade något förbi i ögonvrån. Hann bara konstatera att det inte var rödstjärten när nykomlingen snabbt undersökte grannens blåmesholk. När den sen dök upp i vår höga björk stod det klart. Den svartvita dräkten med den tydligt lysande vita fläcken i pannan avslöjade genast att det rörde sig om årets första svartvita flugsnapparen i trädgården.

Den sjöng intensivt och rödstjärten hördes inte till (förrän två dagar senare). Av fjäderdräkten att döma verkade den ha haft en tuff resa till sin semesterort. Putsade sig intensivt och försökte få allt på plats samtidigt som den fortsatte sjunga och bevaka sin omgivning. Kanske det blir en sommar med fler passande monokroma bilder, om den får uppehållstillstånd förstås.


Egen trädgård, Strömstad – 18 maj 2023

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

4 reaktioner till “Trädgårdsliv #3

  1. Den svartvita flugsnapparen kom hit för några veckor sedan. Jag är imponerad av att du hörde skillnaden i tonarten. Våra trädgårdar är upptäcktsfärder i miniatyr. Tyvärr verkar det inte som våra fågelholkar har tagits i besittning i år.

    Gilla

  2. Oh please, give it a residence permit! 😉 What a wonderful song. I know how happy you must be to see it – I have been enjoying a number of migrant birds lately, some moving through and some staying. Just to open the door in the early morning and listen is wonderful.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: