Hundrunda #12

LÖNN

Uttrycket ”lönndom” får mig att associera till lönnens sätt att föröka sig. Dess bevingade frön flyger inte långt från föräldrarna och de är nästan aggressiva. De är inte så kräsna med sin uppväxtmiljö, skickar ut tidiga rotskott och verkar rustade för att ta över grannskapet med uppbackning hemifrån. Likheten med klanbildande familjer är slående även om dessa unga plantor agerar öppet utan maskering. De är alltså inte speciellt hemlighetsfulla med sin verksamhet, så vad är då kopplingen till ordet lönndom? Ingen alls förstås, förutom att lönnplantorna dömer ut alla sina grannar som lägre stående varelser.


Strömstad – 24 maj 2023

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

5 reaktioner till “Hundrunda #12

  1. Jag gick på Kastellholmen i Stockholm efter jag hade läst och sett dina bilder. Där tror jag majoriteten träd är lönn. Jag hittade dock en kastanj och en lönn som liksom knuffade på varandra. Jag ska lägga upp den i min blogg snart. Är kastanjen lika noggrann med sin tillhörighet?

    Gilla

    1. De kastanjer jag ”känner” är alla välplacerade av våra händer, men verkar ha en en förmåga att fylla ut sin plats. Men vem som tar hand om de ogästvänliga nötterna vet jag inte.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: