Sensommarsländor 3

The king of dragonflies

En vacker dag blev jag utslängd från hemmakontoret. Min nedladdning av foton i WordPress störde ett Skypesamtal på andra sidan skrivbordet. Men tur var det, för medan jag väntade på att humlor och arbetarbin skulle hamna rätt i fokus så sveper en stor trollslända förbi snabbt i trädgården. Brukar nämligen aldrig se dem hos oss inne i staden, speciellt som det har varit torrt nu ett tag och det enda vatten som fanns i närheten låg i hundarnas vattenskålar.

Det visade sig vara en hungrig hona av Kungstrollslända (Cordulegaster boltonii) som jag aldrig sett förut. En ovanlig syn här hos oss i norra Bohuslän, endast fem observationer de senaste 20 åren i vår kommun Strömstad.

Den stannade till en kvart och skannade av det rika insektslivet i perennrabatterna, tog en mumsbit bestående av en Harkrank (Tipuloidea) innan den drog vidare på kanske den sista flygturen för detta år.

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

4 reaktioner till “Sensommarsländor 3

  1. Ibland har man tur att få uppleva en extra spännande besökare i sin trädgård … och sen gäller det som vanligt att vara på rätt plats vid rätt tillfälle – och ha kameran med sig! Snyggt fångat med kameran!

    Gilla

    1. Slumpen är ibland den bäste följeslagaren när man försöker fotografera, fast det underlättar alltid om en kamera finns inom räckhåll. Men ibland hjälper det inte heller. I veckan som gick stod jag på huvudet i en myr för att fota lite makro. Plötsligt hoppar en lavskrika ner från en tall mitt framför näsan på mig. Upp med kamera och tryck av. Med makroinställningar och tidsutlösare satt på 10 sek så såg jag bara en glimt av den orange stjärten fly genom riset när kameran lät pip-pip-pip.

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: